Nappal a Galériában

Múzeumok Éjszakája program együttesnek több megkezdett és formálódó hagyománya van már városunkban. A kultúra ezen területén működők összefogását is szimbolizáló, Múzeumok, Galériák éjjel – nappal elnevezéssel rendezik meg jó néhány éve az eseményt. Ez alkalommal, a nyári programok torlódása miatt, nem Szent Iván napjának előestéjén, hanem június 16-án, szombaton várták az érdeklődőket igényes, szórakoztató műsorokkal.

Egy éjszakás kaland – hogy minél több kulturális élmény szülessen, szól a Múzeumok Éjszakája idei szlogenje. A kulturális események sora szombaton délelőtt a Szikra Galéria udvarában kezdődött, a három intézmény vezetőinek közös köszöntőjével. Szikra István, mint házigazda, indította a beszédek sorát, melyben elmondta öt éve már annak, hogy összefogtak együtt megtartani ezt a nagy népszerűségnek örvendő rendezvényt. Mert mi más is lehetne kellemesebb, hódolni a történelem, a művészetek és a velük összekapcsolható értékek nyújtotta látványosságoknak.

Hortiné dr. Bathó Edit a Jász Múzeum részéről vette át a szót és arról mesélt, hogy a 70-es évek végén indult meg egy olyan törekvés, hogy a múzeumok nyissák tágabbra kapuikat a közönség előtt, ne csak tudományos kutatóhelyek legyenek. Ezzel a hozzáállással szakított a Jász Múzeum, még Tóth János igazgatósága alatt és azóta is arra törekszik, hogy múzeumi közösséget építsen és ne csak a kiállításokra érkezzenek látogatók, hanem a tudományos előadásokra, zenei programokra is. Köszöntőjének végén a Múzeumok, Galériák éjjel – nappal rendezvény esti programjaira invitálta az érdeklődő közönséget a Jász Múzeum udvarába. Farkas Edit a Hamza Múzeum igazgatója az összefogást említette, melynek jegyében a Hamza áttelepült a Szikra Galéria kertjébe ahol a már megszokott múzeumpedagógiai programokkal várták nemcsak a gyermek, de a „művészkedni” szerető felnőtteket is.

A köszöntőket követően a programok sora, a Palotásy János Zeneiskola tanáraiból és diákjaiból álló fúvószenekar koncertjével indult Nagy Dávid karnagy vezényletével, a Szikra Galéria hangulatos kertjében.
A remek fúvóskoncert után tematikus tárlatvezetés kezdődött a galéria időszaki kiállításainak sorában látható, Vágó Pál születésének 140., és halálának 90. évfordulója alkalmából rendezett tárlaton. A látogatókat ez alkalommal dr. Bathó Edit a Jász Múzeum igazgató asszonya kalauzolta a jászapati születésű festő alkotásai között. Néprajzos szemével láttatta, mennyi információt, kortörténeti érdekességet tartalmaznak művészi üzenetein túl, a kiállított festmények.

A hagyományokhoz hűen, az idén is a Múzeumok, Galériák éjjel – nappal programja adta az alkalmat a Szikra Galéria 2018. évi képzőművészeti pályázatának, értékelésére, az eredményhirdetésre és a díjak átadására. Az emeleti kiállítóteremben látható az a huszonöt festmény, melyeket az alkotópályázat, „Elképzelt jelen” témájára érkezett művekből választott ki a magas nívójú szakmai zsűri. Véleményük szerint, elmúlt öt esztendőben egyre tartalmasabb és magas szakmai színvonalú művekkel találkozhattak, az ország különböző pontjáról érkezett alkotások között.

A zsűri tagja, Telek Béla művésztanár értékelte a pályázatot és szólt a művekről. Szerinte egy kép önmagért beszél, ha megérint, valami megmozdul lelkünkben. Szavakkal ki nem fejezhető érzés ez, katartikus élménynek is mondható és akkor a kép nem született hiába.

Kezdetben két díj volt a Szikra Galéria részéről, később Jászberény Város Különdíja került az elismerések közé, ebben az évben mindez bővült a Czinege házaspár által felajánlott különdíjjal.

A zsűri értékelése alapján megszületett díjak átadására Szabó Tamás polgármester kérték fel. A Galéria Nagydíját Ivanics Kitti Színblokk című alkotása nyerte, a zsűri különdíját jászsági alkotó érdemelte ki, Kerekné Mihalik Judit személyében Álomlátó címmel. Jászberény Város Különdíját András Tündének ítélték Tisztulás címet viselő festményéért, férfialkotó kapta a Czinege Károly és neje által felajánlott különdíjat, Zauber István Balatoni anziksz című festményéért. A képzőművészeti pályázat kiállításán látható minden alkotó elismerésképpen, átvehette a Szikra Galéria egyedi emléklapját, a tárlatnak otthont adó kiállítóhely tulajdonosától, Szikra Istvántól.

Mindezek után, a legjobb huszonöt pályaműből készült időszaki kiállítást Farkas Edit a Hamza Múzeum igazgatója nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy az alkotóknak a téma volt a közös, „Elképzelt jelen”, és erre megannyi elképzelés született, ahány festőművész annyi gondolatmenet. Az elmúlt évek pályázatainak témaválasztásait vizsgálva megemlítette, a múltból merítkezve jutottunk el az elképzelt jelenbe. Farkas Edit alkotóként is megosztotta álláspontját a közönséggel, számára nem az a fontos, hogy megmutassa magát, hanem az hogy egy-egy téma, gondolat, hogy kerül vászonra, hogyan ölt képi formát, ha ezt be is mutathatja, az pluszt ad az egész folyamatnak. Úgy gondolja, ez a plusz van jelen pályázók kiállításában.

A nappali programok sorát a Szikra Galériában, a gasztronómia jegyében, citeraszó mellett a „Művész” ebéd zárta, amit Vuty István festőművész kedvenceként lehetett elfogyasztani.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?