Emlékhelyet avattak Portelken

Portelek első, a vasútállomásról a településre tartó bekötőút mellett található kereszt (közismert nevén a „Nyúl kereszt”) emlékhelyé avatása és felszentelése történt június 10-én vasárnap délelőtt.

Az 1895-ben a Sárközy család jóvoltából állíttatott kereszt, melyet 1989-ben vihar döntött le. Megújítására szervezett jótékonysági rendezvényt Balogh Gyula, a porteleki Nagy János Helytörténeti Gyűjtemény vezetője. A befolyt összegből rendbe tették a 123 éves kereszt lábazatát, rendezték környezetét, hogy emlékhelyet alakítsanak ki. Az út menti feszülettel egy öreg fa árnyékába egy pad került, és a kereszten új márványtábla őrzi annak régi feliratát.

A porteleki templomból a szentmisét követően érkeztek az ünneplők a kereszt elé, köztük a környékről elszármazott lakosok. Balog Donát, a településrész önkormányzati képviselője ünnepi beszédében köszönte meg a kereszt felújítása érdekében végzett eddigi munkát. A helyet a közösség egy emlékének nevezte a múltról, melyre rátekintve a helybéliek tudhatják, egy közösséghez tartoznak. Ezt követően Balogh Gyulával közösen átvágták a nemzeti színű szalagot, felavatták az emlékhelyet és lekerült a lepel a megújított feliratról is.

Az átadott emlékhely megáldását és felszentelését Szántó József főapát végezte, aki kérte, hangozzék el fohász, mikor itt a közösség tagjai elhaladnak.

Az ünnepi alkalmat a Jászapátiról érkezett Jóbarátság Nyugdíjas Klub dalcsoportja, valamint a jásztelki Akácvirág Dalkör énekes, zenés előadása zárta.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?