Mert a foci az kell…

A visszaszámláló kijelzők nullára futnak, éppen lapunk megjelenésének napján, június 14-én játsszák a 2018-as labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsét. Hogy a házigazda Oroszország mire megy Szaúd-Arábia csapata ellen az ezen sorok írásakor ugyanúgy nem tudható, mint a rendezés, és maga a vb sikeressége sem.

Előbbire 90 perc, utóbbira viszont több mint egy hónap elteltével kaphatunk választ. A fociláz a tetőfokára hág, bár sokak szerint a csúcsfutballt egy ideje már nem a nemzeti válogatottak nagy tornája, hanem a topklubok versengése, a Bajnokok Ligája jelenti. Ha a játék minőségére gondolunk, talán igaz is lehet ez a felvetés, ugyanakkor a legtöbb labdarúgónak a címeres mezben játszott meccsek olyan különleges alkalmak, melyeket semmi máshoz nem lehet hasonlítani.

A globalizáció és a fogyasztói társadalom korában a legtöbb futballszeretőnek akkor is megvan a kedvence a spanyol, az angol, a német vagy az olasz bajnokságból, ha egyébként semmilyen konkrét kötődése nincs az említett országokhoz, illetve egy-egy nagyvárosukhoz.

Számunkra jó ideje nincs ez másképp a világ-, illetve Európa-bajnokságok idején sem. Egykor talán még furcsa volt, hogy bármelyik más ország válogatottjának szurkoljon valaki, ám miután – a 2016-os felejthetetlen Eb-t leszámítva – a mieink 1986 óta nem szerepeltek nagy tornán, a magyar drukkernek a kívülálló egyszerre szabad, de kissé keserű lelkülete marad.

Most sem leszünk ott a 32-es mezőnyben, de nagy valószínűséggel sokaknak megvan az előzetes favoritja, illetve egy-egy mérkőzés alkalmával ki-ki választ majd alkalmi kedvencet. Teraszok, vendéglátóhelyek, hűvös szobák, kisebb-nagyobb társaságok, góltotók, átszellemült viták, közösségi élmények várnak ránk egy hónapon át. Borítékolható, hogy most is lesznek majd kellemes meglepetést okozó kicsik, nagyot bukó nagyok, hatalmas találatok, különleges és humoros pillanatok, bukások és feltámadások, hiszen a labdarúgás kicsit olyan, mint az élet. Nem csoda, hogy milliók rajonganak érte, mert a foci az kell…

Bár a végén egy marad, a világbajnok, addig azonban hosszú út vezet, összesen 63 meccs után július 15-én, délután 17 órától indul a döntő összecsapás. Addig is, van egy jó tippjük?

Szerző: Szőrös Zoltán

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?