Miniatűrök élethűben

A múlt hétvégén, június 2-3 között az Ifjúsági Házban rendezték meg a XII. Makettinfo Kupát Hara István „Elektro” elhunyt makettező emlékére. A hagyományos országos makettversenyre idén 40 kategóriában, több mint 300 alkotás érkezett.

A valóság kicsinyített mása az előző évekhez hasonlóan ismét élményt nyújtott a látogatók számára. A látványon túl a kiállítók elméleti tanáccsal és helyben bemutatott praktikákkal készültek az ideérkezőknek. Az igazán elszánt makettezők vagy épp a lelkes amatőrök pedig makettet, festékeket, ecsetet és más eszközöket is megvásárolhattak.

Az ihletszerzésnek jó táptalajt biztosítottak az asztalokon pihenő járművek, hajók, repülők, Star Warsból ismert fantasy járművek és diorámák. Kiss Gábor, a rendezvény szervezője lapunknak elmondta, hogy a tavalyihoz képest, idén több alkotás érkezett és minden témakörben bőven akadt igényes, kidolgozott munka. Beszélgetésünk alatt azt is kifejtette, hogy a makettezés szinte minden korosztály számára kiváló hobbi, ami igazán ki tudja kapcsolni az embert. Fejleszti a kézügyességet, segíti a vizuális készséget, és lexikális tudással is gazdagítja a témakörben mélyebbre ásókat.

Ezek hallatán nem is csoda, hogy egyre több érdeklődővel bővül a makettezők köre. Jászberénybe az ország minden tájáról érkeztek kiállítók, többek között Gyuláról, Keszthelyről és Mosonmagyaróvárról, de román és osztrák modellezők is beneveztek.

A zsűrinek nem volt könnyű feladata, összesen 40 kategóriában díjazta a három legjobb alkotást és emellett kiemelkedő munkáért járó díjat is kiosztottak. Jászberényiek közül főként a gyermekek remekeltek. Harci jármű kategóriában Kiss Ákos kiemelkedő díjat kapott, egyéb kategóriában szintén elismerték alkotását, amely egy Ezeréves Sólyom volt. Polgári járművek közül Járomi Bálint munkája kiemelkedő helyet ért el. Felnőtt korosztályban Szabó Tibor hozta el az aranyérmet építésalatti makettek-, valamint Mercedes Benz kategóriában. Az év polgári jármű makettje címet egy Mercedes Benz 540 k-s nyerte el, amely szintén Szabó Tibor alkotása. Idén is kiosztották az egyik legrangosabb elismerést, az Elektrolakatos különdíjat, amit Somogyi Balázs vehetett át.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?