Koncert a magdeburgi kórussal

Május 15-én, kedden este szép műsort élvezhetett Jászapáti zenekedvelő közönsége. A jászberényi Déryné Vegyeskar meghívására hazánkban vendégeskedő magdeburgi Polizei-Chor – 42 fős vegyeskar, akik városunk szállodájában szálltak meg – közös koncertet adott a jászberényi és a jászapáti kórusokkal a Kisboldogasszony Római Katolikus Templomunkban.

Az öt napos látogatás során a vendégek megismerkedtek Jászapáti és Jászberény nevezetességeivel, ellátogattak Budapestre, Esztergomba, a Mátrába. A szép számú közönség ízelítőt kapott a világ zeneirodalmából: Johannes Brahms-tól Csajkovszkij-ig, és a három kórus a koncert végén közösen elénekelte olasz nyelven Giuseppe Verdi Nabucco című operájából a Rabszolgák kórusát.

A Jászapáti Városi Vegyes Kar – Réz Lóránt karnagy vezetésével – a hely szellemének megfelelően elsősorban egyházi műveket mutatott be, míg a jászberényi kórus műsorában hazánkat méltató dalok is szerepeltek Ferenc Sándor karnagy irányításával.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével a Jászság harmadszor megválasztott országgyűlési képviselője, Pócs János és felesége, valamint Jászapáti város polgármestere, Farkas Ferenc és felesége, akik a német csoportot vezető karnagyokat, Leonid és Tanja Schemetovot virággal és borral köszöntötték.

A koncert végén Kladiva Imre apát-esperes, jászapáti plébánosa köszönte meg a kórusok szolgálatát, mi pedig neki mondunk ezúton is köszönetet a lehetőségért, hogy ilyen szép környezetben adhattuk elő műsorainkat.

Az ezt követő vacsorán a magdeburgiak meggyőződhettek a magyarok vendégszeretetéről egy fergeteges hangulatú est keretében a Mézesben.

Kökény Gábor a fellépő kórusok nevében

***
A Magdeburgi Kórus 1952-ben alakult, amikor a városi rendőrség tagjai közös éneklésre adták a fejüket. Dalaikat gyorsan megkedvelte a közönség, szívesen invitálták őket rendezvényekre, ünnepségekre. Tíz évvel később a kórushoz csatlakoztak az ott állomásozó szovjet katonakórus tagjai, majd német tánccsoport és orosz zenekar kísérte fellépésekre az együttest. Hamarosan az NDK leghíresebb kórusává nőtték ki magukat. Számos kitüntetés tanúskodik sikereikről. A szovjetek kivonulását követően ismét önállóan léptek fel a rendőrök, majd rövid időre szünetelni is kényszerültek. Kisebb létszámmal újraszerveződött az együttes, melyben nagy segítséget nyújtott az Ukrajnából visszatért karnagyuk, Leonid Schmetow és felesége Tatjana, akik ma is dirigálják a kórust. Repertoárjukban német népdalok, ukrán és orosz művek, egyházi énekek szerepelnek. Gyakran vendégszerepelnek külföldön, hívták őket Kijev, Krakkó, Franciaország, Anglia színpadaira, templomaiba. Óriási sikerrel ünnepelték a kórus 50. és 60. évfordulóját, koncertjeik rendre telt házasok.

A magdeburgiak elegáns öltözékükhöz méltó, emelkedett hangulatú egyházi műveket adtak elő. Ugyancsak vastapsot váltott ki a nézőkből Tatjana Schemetowa szólója, aki tehetségét megcsillogtatva karnagyként és zongoristaként is kiválóan szerepelt a mintegy negyven perces műsor folyamán. A hangverseny a két kórus közös énekével zárult, ahol a jászberényiek a padsorokban helyet foglalva csatlakoztak a német kórus főszereplésével előadott németnyelvű egyházi énekhez. A közönség hosszantartó tapssal jutalmazta a nem mindennapi élményt. (k. m.)

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?