Rádióamatőrök jutalmazása

Május 12-én Jászberényben adtak egymásnak randevút a rádióamatőrök, de ezúttal nem vitték magukkal adóvevőiket, hiszen ez alkalommal, az azokkal való teljesítés jutalmazása volt napirenden.

Több éve már, hogy a Jászsági Rádiósok Egyesülete és a budapesti MOM Rádiós Klub együtt rendezi a december végi BUÉK aktivitást. Természetesen tavaly év végén sem maradt el a hagyományos verseny, így a sikeres teljesítőket köszöntötték és jutalmazták május 12-én, szombaton „telephelyükön” a volt MHSZ székházban.

A Jászsági Rádiósok Egyesülete nevében Kövér Béla elnök, a MOM Rádióklub nevében pedig Joubert Attila elnök és Szatmári Flórián köszöntötte a megjelenteket. Beszámoltak arról, hogy 2017. december 26-án, az együtt megrendezett BUÉK aktivitást 36-an (34 magyar és 2 szlovák rádiós) teljesítették. Ők mindannyian teljes egészében eleget tettek a kiírásban megszabott feltételeknek, azaz mind a 8 rendezői hívójellel létesítettek szabályos összeköttetést, valamint elhangzott a BUÉK jókívánság is.

Mint azt Kövér Béla elnök elmondta, a megjelent teljesítők között – a hagyományoknak megfelelően – kisorsoltak egy fődíjat. Kitétel volt, hogy azon rádiósok nevei, akik a korábbi években fődíjat nyertek már nem kerülhettek kisorsolásra. Idén egy porszívó talált gazdára, a szerencsés HG5CXF Czupper Ferenc rádióamatőr lett. Természetesen a többiek sem mentek haza üres kézzel, hiszen a Jászsági Rádiósok Egyesülete, és a MOM Rádióklub egy-egy ajándéka mindenkinek jutott és mellette kiosztották a Jász Diplomát, valamint a MOM Rádióklub emléklapját is.

A rádiósok a díjátadás utáni kötetlen beszélgetés formájában elmondták, hogy mindig nagy élmény számukra az év végi aktivitás. Sőt emlékezetes is egyben, hiszen sok-sok érdekes esemény tartozik ezekhez a versenyekhez. Ezúttal is sok településről érkeztek a rádióamatőrök, s vitték ismét jó hírét Jászberénynek, mert hogy a Jászság fővárosában igen aktív rádiós élet folyik évtizedek óta. Pedig a rádióamatőrök nincsenek igazán elkényeztetve, ha támogatásokról van szó, de elhivatottságuk rendíthetetlen. Sokan nem is gondoljuk, hogy tevékenységük milyen hasznos lehet rendkívüli események során (árvíz, földrengés, stb.). Ebből is kitűnik, hogy szerepük sokkal több, mint játék, verseny vagy szórakozás.

A beszélgetés során abban is megállapodtak, hogy természetesen folytatódik tovább a BUÉK aktivitás, azaz 2018 végén is megrendezik ezt a versenyt, amelyet Jászberényben már városi programként tartanak számon, köszönhetően a Jászsági Rádiósok Egyesületének és a budapesti MOM Rádiós Klubnak.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?