Matematika és geomitológia

A JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményének ebben a tanévben két futó projektje is van. Az elmúlt pár hétben mindkét programnak volt egy találkozója, melyen részt vettek az iskola pedagógusai, diákjai.

Először a „Math has never been such fun” című projekt találkozója volt Lengyelországban, Zawierciében, közel Katowicéhez, ahová négy országból érkeztek tanárok, tanulók. Itt olasz koordinátor irányításával lengyel, bolgár, török és magyar tanárok, diákok dolgoztak együtt, vizsgálták a matematika érdekességeit tréfás kivitelben. Közösen készítettek kalendáriumot, híres matematikusokat bemutatva a saját országukból, ezenkívül mindenki bemutatta a számok tükrén keresztül országát, régióját, iskoláját. A résztvevő tanulókkal – a Bercsényit hatodik osztályosak képviselték –, megismertették a lengyel oktatást, kultúrát, hagyományokat, Zawiercie nevezetességeit, de eljutottak Zakopanéba, Wieliczkába a sóbányába, és Krakkóba is. Közös csapatépítő programok is voltak számukra – tánctanítás, szabadidős tevékenységek, sport, nyársalás –, melyek felejthetetlen élményekkel gazdagították a résztvevőket. A résztvevők: Ördögné Legény Sarolta, Sass Judit, Verderber Ágnes, Kiss Attila tanárok és Szabados Dorina, Kis Rebeka, Baranyi Bence, Fodor Botond, Erdélyi Levente diákok.

Megbeszélték a következő hetek, hónapok elvégzendő feladatait is és a következő találkozó részleteit is, melyre lapzártánk idején kerül sor városunkban

A másik találkozó egy újabb projekt keretén belül került megrendezésre, a helyszín Adana, Törökország volt. Ide két tanár utazott ki, a projekt címe: Rolling Stone, témája a geomitológia. Ebben a projektben nyolc ország egy-egy általános iskolája vesz részt és már az ötödik találkozóra gyűltek össze a pedagógusok. Ezen a találkozón minden ország előadott egy országára jellemző környezetváltozást, a jászberényiek a Hernád- Zágráb törésvonal mentén keletkezett változásokról készítettek bemutatót. A török iskola kiváló vendéglátónak bizonyult, a vendégek tiszteletére színpompás ünnepi műsort adtak az adanaiak, színpadi műsorral, városlátogatással, a hagyományaik, életmódjuk, étkezési szokásaik megismerésével lenyűgözték a Törökországba látogató többi pedagógust. Ellátogattak Kappadokiába, Mersinbe, Szilifkébe, Tarsusba, Isztambulba is, igazán mélyen betekintést nyertek a török szokásokba.

A következő találkozó (Románia, Hate, 2018. október) programját is megbeszélték, az addig elvégzendő feladatokat kiosztották, de természetesen folyamatos kontaktban lesznek a nyári szünet ideje alatt is.

Szerző: Kiss Attila

Vélemény, hozzászólás?