Fejesugrás a strandszezonba

A jó idő beköszöntével május közepétől megnyitott a Jászberényi Strand és Termálfürdő kültéri része, ahova idén is várják a fürdőzni vágyókat. A strandszezon előtti készületekről, újításokról a fürdők üzemeltetéséért felelős Jászberényi VV Nonprofit Zrt. kontrolling vezetőjét, Kalics Józsefet kérdeztük.

Idén korábban beköszöntött a nyári kánikula, melyben hűsítő csobbanást ígér a belvárosi strand négy kültéri medencéje, a Lehel Uszoda és Strandfürdő kinti hárommedencés fürdője, valamint az uszoda tanmedencéje. A biztonságos vendégvárásra már elkészültek a téli fagyok utáni szükséges javítások. A benti strandon a fagykárból adódó meglazult csempéket megerősítették és a hiányzó darabokat is pótolták. Emellett megszépült a fürdők környezete, befejeződött a virágosítás és elvégezték a zöldfelületek karbantartási munkálatait.

A Lehel strand kültéri részén is az utolsó simításokat végzik, az 50 m-es úszómedence új festékréteget kapott, a csempék javítása, pótlása itt is megtörtént. Ezen a hétvégén, június 2-án használatba is vehetjük a rendbe tett medencéket.

Kalics József elmondta, hogy a belvárosi strand gyerekmedencéjében balesetvédelmi szempont miatt a vízi csúszda üzemeltetése idén is szünetel, de reményeik szerint jövőre egy vadonatúj családi csúszdával várják a látogatókat. Szintén a gyermekeknek kedvez a gyerekmedence fölé tervezett napvitorla felállítása, és a vízköpők kialakítása. Utóbbiakat néhány héten belül megvalósítja az üzemeltető. A kicsik védelmének érdekében felújították a játszóteret és ütéscsillapítót helyeztek el a talajon.

A hűsítő habokon túl hétvégenként számos program, kézműves foglalkozások, aqua fitnesz nyújthat élménydús felüdülést. Emellett minden második hétvégén lehetőség nyílik éjjeli fürdőzésre, és egy-két alkalommal vizes diszkózásra is. A strandszezonban két büfé üzemel a szokásos étel-ital kínálattal. Májusban 8-tól 18 óráig, júniustól pedig meghosszabbított nyári nyitva tartással (hétfőtől csütörtökig és vasárnap 20 óráig, pénteken és szombaton 21 óráig) látogatható mindkét strand. A korán ébredőknek június elsejétől hétköznap reggel 6-8 óráig van lehetőségük a reggeli úszásra, amelyre bérlet és napijegy is váltható.

A Lehel Uszoda és Strandfürdő vendégei sem maradnak élmény nélkül. Idén először lehetőség nyílik amatőr csapatok számára strandröplabda és strandfoci bajnokságra jelentkezni, melynek részleteiről később, online felületeken, illetve újságunk hasábjain ad bővebb tájékoztatást az üzemeltető, illetve folyamatosan lehet érdeklődni a strandpénztáraknál is. Ezen túlmenően a focikedvelőknek egy jó hír: vízben ülve szurkolhatják végig nagy képernyős tévén a foci VB eseményeit.

A jövőben tervezett fejlesztéseket illetően Kalics József kifejtette, hogy a vízilabda utánpótlás szakosztály a strandok fejlesztésére, bővítésére TAO-s pályázatot nyújtott be. Ennek keretében a sportágra alapozva mintegy 900 millió forintos beruházással valósulhat meg a városi strandon egy új 28 méteres sátortetős versenymedence, valamint a Lehel strandon a jelenlegi 50 méteres medence helyén egy új 50 méteres, szintén sátortetős versenymedencét terveznek kialakítani. A fejlesztéseket várhatóan 2020-ban kezdik el.

Addig is remek vízi élményt nyújtanak a már meglévő strandok, melyek várhatóan szeptember végéig nyitva tartanak.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?