Kerekesszékkel a világ körül

Nagy Bendegúz ma már Magyarországon él, de nem mondhatni, hogy éli a mai negyvenesek mindennapi életét. Egyrészt azért, mert baleset következtében húszéves kora óta „társa” lett a kétkerekű. Másrészt ő a kerekesszékes világjáró, aki egymaga a világ számos országát bejárta már.

A könyvtár kamaratermében Molnár Mária, a Tourinform Iroda vezetője, a rendezvény társszervezője köszöntötte Nagy Bendegúzt, akit úgy konferált fel, hogy építész, nyitott szívű szemű ember, aki 25 éve feszegeti a kerekesszékes élet határait.

1992-ben költözött szüleivel hazánkba, egy alföldi városba. Erőnléti edzéseket folytatott, eközben érte a végzetes balest is, amelynek következtében eltörött a gerince, ugyanis tíz méter magasról lezuhant.
Ahogy ő fogalmazott május 15-én, kedden este: „Ekkor kezdődött a második életem. Megbénultam. Elmúltam már 25 éves ebben az új életemben. Egy huszonéves baba lettem akkor, a baleset idején, akinek meg kellett tanulni használni a kerekesszéket.”

Sokfelé utazott, sportolt továbbra is, bejárta Európát, mikor 2005-ben felmerült benne, hogy megjutalmazza magát egy latin-amerikai úttal. Egyedül nekivágott, a „lakókocsija” segítségével. Ez volt az első hosszú útja. Élete útja.

Kérdésre válaszolva elmondta: azért utazik ennyit, mert érdeklik az emberek, az emberek élete. Persze tudja, hogy a jelenléte nem mindig kívánatos ott, ahol éppen van, de ez pont ettől izgalmas. Vannak helyek, amelyekről nincs szép emléke, de ezekre a vidékekre többször is visszavágyódik, hogy megtudja változott-e a „helyzet”? Szeret azonban oda is visszajárni, ahol jól érezte magát, ami persze természetes. Ilyen például Mauritánia, ahol már nyolcszor járt.

Az utazásai során sokat fényképez is, főleg portrékat. Úti élményeiről egy képekkel teli, szépen szerkesztett könyv készült, ezt is elhozta a résztvevőknek. A diavetítéssel egybekötött előadáson sok-sok etióp arc villant fel, de épületeket, utcarészleteket is láthattunk.

Szóval Afrika….Hallhattunk olyan érdekességeket is, hogy a Szaharában például él a tuareg népcsoport, akik nagyon zárt, masszív közösséget alkotnak. „Tesznek a kormányra.” Aki barát, azokkal vendégszeretőek, a többieket „megölik”. Afrikát könnyű megszeretni, vagy meggyűlölni. „Bennem megvan a gyűlölet és a szeretet is. Afrikára úgy gondolok, mint egy makrancos nőre.”– mondta Bendegúz.

A május 15-i élménybeszámoló igazi élmény volt nekünk, hallgatóknak. Beutazhattuk a világ számos országát, de különösen sokat tudhattunk meg Etiópiáról, és Bendegúz, a kerekesszékes világjáró életéről. További szerencsés utazást kívánunk neki!

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?