Húszéves a diákszimpózium

A Lehel Vezér Gimnázium által megalapított Természettudományi Diák­szimpózium jubileumi évhez érkezett a május 12-én XX. alkalommal megrendezett tanácskozással. A Városüzemeltetési Bizottság által támogatott hétvégi programon ismét fiatal kutatók folytattak széleskörű eszmecserét természettudományos té­mákról.

A nívós esemény megnyitóján Csörgő Terézia nyugalmazott pedagógus, a szimpózium ötletgazdája köszöntötte a megjelenteket a gimnázium felújított könyvtárában. Beszédében felidézte a kezdeteket, amikor két tanítványával, Vidra Tamással és Kovács Norberttel – akik ezúttal a zsűri tagjai – a természettudományos témákban való elmélyülés céljával megszületett a szimpózium ötlete. Elmondta, hogy a szervezést nagyban segítette Nagy András az iskola akkori igazgatója, aki 20 év után is örömmel érkezett a rendezvényre.

A tanárnő visszaemlékezett a kémiai előadóra, ahol először került sor a szimpóziumra 16 diákelőadó felkészülésével. Az évek alatt egyre több résztvevővel bővült a létszám. Összesen 39 iskolából 620 tanuló fordult meg a szimpóziumon és 507 előadást hallgattak meg a jelenlevők. Csörgő Terézia tanárnő szintén a számok tükrében említette a gimnázium lelkesedését, hiszen legtöbbször, 19 alkalommal vettek részt leheles diákok és 179 előadással gazdagították a rendezvény nívóját.

Befejezésül annak adott hangot, hogy örömmel tölti el, mikor újrajelentkező iskolákkal és visszatérő diákokkal találkozik a szimpóziumon, hiszen a buzgóságuk bizonyítja, hogy van értelme a munkának. A szervezői feladatokat 2007-től Berkóné György Ildikó igazgatóhelyettes vette át.

A tanulók minden évben rendkívül sokféle témát dolgoztak fel, fókuszban az egészség, az élővilág és a környezettudatosság kérdéskörével. Előadásaik fényét emelte, hogy prezentációjukat rendszerint saját tapasztalataikkal és kutatásaikkal támasztották alá. A zsűriben helyet foglalt Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegység vezetője, Kovács Norbert az Élővíz Természetvédelmi Egyesület titkára, dr. Kis Viktor, az MTA kísérleti orvostudományi kutatóintézet biológus kutatója, és Juhász Tibor, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület vezetője. A négytagú zsűri lapunknak elmondta, hogy az értékelésnél idén is szempont az egyéni megfigyeléseken alapuló önálló munka bemutatása, és az irodalmi feldolgozás. Emellett hangsúlyozták, hogy a Természettudományi Diákszimpózium nem verseny, így sokkal fontosabb, hogy a közönség kérdéseivel, észrevételeivel bekapcsolódjon a tanácskozásba.

Ez évben 24 diákelőadó készült fel a szimpóziumra és a város büszkeségére szép eredményekkel zártak a helyiek. A legjobb témafeldolgozás elismerését a Tengerimalac című prezentációval Bányai Nóra 6. osztályos leheles tanuló érdemelte ki. A legjobb eladó ezúttal Tiborcz Réka, a Lehel gimnázium 6.-os tanulója volt. Réka tavaly is részt vett a rendezvényen, akkor a gátoldal élővilágát szemléltette, azonban a zsűri tanácsát megfogadva idén az udvar élővilágáról végzett megfigyeléseket. A Bercsényi Miklós Általános Iskola tanulói Fodor Fruzsina és Kátai Anita kapták meg a legújszerűbb előadásnak járó díjat. Az idei szimpóziumon diákszemmel a Természettudományos Tehetség Gondozás nevű programba rejlő lehetőségeket láttatták. A legaktuálisabb témaválasztás elismerést Oldal Júlia nagykátai tanuló kapta, míg a leggyakorlatiasabb előadást Almási Attila törökszentmiklósi diáktól hallhattuk. A legjobb előadást ezúttal Markó B. Kinga szolnoki diák mutatta be.

A jó hangulatú nap elérte kívánt célkitűzését, hiszen a sorokban ülő résztvevők is aktívak voltak, hozzászólásaikkal gyarapították a rendezvényt. A diákok után dr. Tóth Albert professror Ti vagytok a mi katedrálisunk – a kunhalmokról általánosságban című előadásával zárta a programot. A hosszúra nyúló, ám érdekes nap után másnap a természetben folytatódott a rendezvény az élővilág feltérképezésével.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?