Mezőségi muzsika a táncházban

Az Utolsó Óra programsorozat részeként április utolsó péntekén a Mezőségből érkeztek zenészek a Víz utcába, hogy autentikus muzsikájukkal szórakoztassák a népzene rajongóit.

A három prímáshoz csatlakozó bőgős Alsókosár, Varasszentgotthárd, Varasszentiván településekről jöttek, ahonnan magukkal hozták a tájegység legszebb zenéit. Repertoárjukban Küküllő menti korcsost, páros és négyes táncokat, Palátka és Szék ritka dallamait vonultatták fel. Hallhattunk menyasszonykísérőt és tyúktáncot is. Ez utóbbi a mezőségi lakodalom része, annak a kísérőzenéje, amikor Varasszentivánon az ifjú pár elé egy feldíszített tyúk kerül az asztalra. A koncert érdekessége volt, hogy ugyanezt a muzsikát meghallgathattuk egy harminc kilométerrel délebbi dialektus szerint is, ahogyan Varasszetgotthárdon játsszák. Szintén kuriózum volt, hogy a nagyapja örökségéből tanuló varasszetgotthárdi prímás régies módon, három ujjal csalogatja elő a dallamokat hangszerből. A fináléban csárdás, batuta és cigánytánc hangzott el, mely mint a konferanszié ismertetőjéből megtudhattuk Adrián prímás nagyapjának kedvenc nótája.

A mezőségi zenészek után az Eszterlánc együttes muzsikált egy rövidített koncert erejéig. Ők szintén a Mezőségből hoztak dallamokat. Többek között burai halottkísérőt és Kallós Zoltán gyűjtéséből egy balladaszerű éneket.

Az éjszaka a hagyományokhoz híven táncházzal zárult a táncosok házában, ahol a folytatásban is a sokak kedvence, a sodró lendületű mezőségi volt terítéken.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?