Ha vége a dalnak

Autótolvajok címmel láthatott előadást május 3-án csütörtök este a Főnix Fészek Műhelyház közönsége. A két órás kikapcsolódást a Zentai Magyar Társulat hozta el.

Három fiatal, akik autólopások, drogok, féktelen kapcsolatok zűrzavarából a kiutat keresik, miközben rossz megoldásaikkal egyre mélyebbre süllyednek. A sokszori helyzetpoénok és a komikus elemek mellett kirajzolódik a mű drámai vonala, amit az egyének sorsfordító döntései hoznak el.

A darab egyik főszereplője Mónika (Lőrinc Tímea), aki tizenévesen ágyról ágyra jár. Mindezt azért, hogy lehetőleg gyorsan és sok pénzt keressen. A csonka családból származó lány leginkább szeretetre vágyna, habár sokszor elhangzik, hogy ő nem szeret senkit, utolsó forintjain vásárolt repülőjegye mégis anyjához vezetné. Életét nem teszi könnyebbé két „barátja” sem, akik szintén élvhajhász, hedonista életet élnek. A kis Lacikát (Papp Arnold) már-már megszereti a közönség hülyeségeivel együtt, ugyanakkor rossz döntései miatt egyre nagyobb galibába keveredik. Áron (Dévai Zoltán) Mónika nagy szerelme, ám egyikük sem szívesen vallja be a másiknak érzéseit. Szerencsére a bajban mégis számíthatnak egymásra.

A műben kirajzolódó egyéni sorstragédiák jól ábrázolják az egyházi erkölcstelenség, a stricik, dílerek és a bűnözők világát, ahol a korrupció sem ismer határokat. A Dal, avagy a strici (Virág György) a káosz megteremtője, aki senkire nincs tekintettel, kihasználja azt, aki hagyja és könyörületet sem érdemes tőle várni. Németh Ákos művében a csúcspontot az jelenti, mikor a ravasz meghúzásával a Dal saját testőre (Nešić Máté) mondta azt, hogy vége van a dalnak. Nagyobb katarzis nem alakult ki a közönségben, hiszen végig érezhető volt a mű ilyenfajta lezárása.

Szintén sejtettük a darab másik fordulatát – ami ki is derült –, hogy Mónika nagynénjének hitt rokona valójában az édesanyja. Ennek ellenére a mintegy két órás színdarab élvezhető volt, ami leginkább a jól eltalált karaktereknek, a színészi játéknak és a poénoknak köszönhető. A sztoriban nincs új a nap alatt, mégis a jól összerakott színdarab órákra lekötötte a figyelmet, úgy ahogy a Zentai Magyar Kamaraszínháztól ezt már megszokhattuk. Reméljük lesz még alkalmuk ezt máskor is bebizonyítani!

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?