Életváltás a gyermekekért

A Maci Alapítványi Óvoda április utolsó hétvégéjén tartotta Itt és Most Konferenciáját a Déryné Művelődési Központ dísztermében, ahol szakmai előadókkal és workshopokkal várták a 21. századi nevelési módszerek iránt érdeklődő résztvevőket.

Az intézmény fennállásának 25. évfordulója alkalmából az óvoda számos rendhagyó programmal készül idén a gyermekeknek, szüleiknek, a pedagógusoknak és munkatársaknak. Ilyen volt ez a különleges esemény is, ahol többek között olyan témákat boncolgattak, mint a zeneterápia szükségessége, a transzgenerációs problémák, a gyermekökológia, az önszeretet vagy a videótréning segítő-fejlesztő módszere. A délelőtti előadások sorát Dobó Katalin óvodapedagógus és alapító igazgató beszéde nyitotta, melyben kitért az intézmény 25 éves működésének sikereire, mérföldköveire, valamint a nevelőtestület szakmai hitvallására. Kérésünkre lapunknak elmondta, hogy bár házon belül rengeteg szakmai képzést tartottak, most annak is üzenete van, hogy nem az óvodába szervezték a rendezvényt.

– Akartunk adni úgymond egy felnőttesebb, méltóbb helyet ennek a szakmai konferenciának, ami célkitűzéseiben és tartalmában egy előremutató, fontos témákat felölelő előadássorozat. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a 21. század korlátlan lehetőségeit és az ember belső működését harmóniába hozzuk. Erre a fajta útkeresésre a gyerekek születésüktől kezdve képesek. Így születünk, a jelenben élés mindentudásával, amit aztán a különböző folyamatok és az intézményes nevelések feldarabolnak. A mi óvodánkban a gyerekek érdekében, a szülőkkel együttműködve alapvető célkitűzés, hogy felnőttként visszatérjünk abba a gyermekkorba, abba a gyermeki minőségbe, amelyben még meg tudtuk élni a jelent. A gyerekek állapota, az ő viselkedésük komoly figyelmeztetés és üzenet minden pedagógus számára, hogy állj meg és figyelj, légy jelen és állítsd meg ezt a folyamatot! Nem együttműködni a természettel, nem benne lenni az életünkben betegségekhez, fogyatékosságszám növekedéshez vezet. Mert ha igaz lenne, hogy az orvostudomány fejlődésével egészségesebbek leszünk, akkor nem szenvednénk épp az ellenkezőjétől – részletezte a konferencia lényegét Dobó Katalin, aki szerint mindennél fontosabb, hogy az önszeretetet, az önelismerést és az önelfogadást már gyermekkorban megtapasztaljuk, mert ez az alapja egész életünk működésének.

„Ha el tudjuk fogadni, hogy minden magunkból indul ki, akkor azt is el kell fogadnunk, hogy az egész világ egy tükör. A kapcsolataink, a betegségeink, minden, ami történik velünk és ezért nem mindegy, hogy milyen programozást kapunk gyermekkorban.” Beszélgetésünk végén hozzátette, tervezi, hogy országosan is megjelennek a konferenciával, melynek rendkívül meghatározó üzenete van a mai kor embere számára, ezért szívből reméli, hagyományt tudnak teremteni vele.

A továbbiakban még hét előadó engedett betekintést a különböző szakmai módszerekbe, nevelési technikákba. A délelőtt folyamán rövid inspiráló előadásokkal, majd gyakorlatorientált workshopokkal ébresztettek gondolatokat, hogy aztán a résztvevők később önállóan kereshessenek olyan könyveket és képzéseket, melyek ráhangolják őket a minőségi életváltásra. A konferencia fénypontja Dr. Buda László volt, aki pszichiáterként a test és a lélek kapcsolatáról, a betegségek hátterében álló lelki okokról adott bővebb tájékoztatást. Az elméletet követően a workshopok az ebédszünet után kezdődtek és egészen délután 16 óráig tartottak.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?