Mindenkinek felelőssége van

Rendhagyó keretek között találkozhattak az érdeklődők Pataky Attila rockzenésszel, az EDDA Művek frontemberével május 3-án, a Déryné Rendezvényház dísztermében. A művész az élet nagy kérdéseiről, hétköznapjaink mozgatórugóiról elmélkedett és osztott meg spirituális gondolatokat a nagyérdeművel.

A Palócz-Bakos Ilona és Detvai Gyula által szervezett eseményre Pataky Attila ezúttal nem mint énekes, hanem mint egy, az emberiség jövőjéért felelősséget érző lélek érkezett, aki dalszövegein keresztül mindig is igyekezett megszólítani a hozzá hasonlókat. „Inog a világ” című előadásában nem a politikáé és nem is a zenéé volt a főszerep, így lehetőség nyílt őt jobban, mélyebbről megismerni, túl a hangzatos, földönkívülieket felsorakoztató szalagcímeken.

Azért teljes egészében mégsem tudott kivetkőzni magából, ugyanis az üdvözléseket követően bemelegítésként korai éveiről nosztalgiázott. Arról a miskolci, gyárban töltött szegény időszakról, amikor a szomszédban a csokoládéüzem füstölgő gyárkéménye és a Pacsirta rádióban sistergő Rolling Stones jelentették a boldogságot. De a látszólag eseménytelen gyermekkorban már ekkor is ott bujkált a kettősség, köszönhetően annak a bizonyos gömbvillámnak, melyről más sokszor és sokat hallhattunk, és ami minden furcsaságnak a kezdetét jelentette. A nehéz időkben szüntelenül éneklő édesanyja volt a támasza, akinek köszönhetően hamar megtanulta a klasszikusokat, hogy aztán arra a mindenki által ismert, meghatározó pályára lépjen, melyen még most is lépked. A köztes világ, a fénylények, a Földön túl tett utazások és entitások – állítása szerint –, tizenkét éves kora óta az élete részét képezik, és bár sokak szerint csupán álmodta az egészet, ő hiszi, hogy a valóságunk sokkal több annál, mint amennyit „megéltetnek” velünk.

A továbbiakban egy brazil médiumnál tett látogatásáról osztott meg részleteket, ahol megtapasztalhatta az egységes, végtelen és mozdíthatatlan hitet, melyet előadása keretein belül kívánt megerősíteni a jelenlévőkkel közösen. Ám mielőtt ezt megtettük volna, az olyan alapvető problémákat vettük górcső alá, mint hogy eltávolodtunk a természettől, és fontos rendszerek borultak fel a pénz javára, Istent, az embert és a teremtést háttérbe szorítva. A mi felelősségünk az, hogy ezen változtassunk, hogy megválaszoljuk magunknak azokat a bizonyos kérdéseket: miért vagyunk itt, mit tehetünk, és merre tartunk? Pataky Attila vallja, többek vagyunk biológiai robotoknál, és nem hihetjük azt, hogy egyedül kevesek vagyunk a változáshoz. Épp ezért nagyon fontos, mit eszünk, mit iszunk, mit mondunk, és kivel barátkozunk, ahogy az is, hogy sorsunkat ne adjuk mások kezébe, ne hagyjuk, hogy látszatéletünk maga alá temessen. Tanácsai szerint, amit a leginkább tehetünk az az, hogy dolgozunk, aktivizáljuk a testünket, a lelkünket, a képzeletünket, és amit csak lehet, elvégzünk a reánk mért feladatokból.

Az elmondottak során emlékeztetett bennünket, hogy a magyarságnak dolga van és dolga lesz, elég csak hányattatott történelmünkre gondolnunk, és azokra az emberekre, akik még a százötven évnyi török hódítás alatt sem veszítették el hitüket abban, hogy van kiút. Elmélete szerint megkezdődött a felemelkedésünk, és az elképesztő ártások közepette valójában egy új világ készül megszületni, ezért mindenkire szükség van, mert mindenkinek felelőssége van ebben a változásban.

A műsor végeztével elhangzott többek között az Ima című dal, és sor került közös, meghitt éneklésre is, majd aki igényt tartott rá, természetesen beszerezhette a még hiányzó EDDA szerzeményeket a cd-kel megpakolt asztalról.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?