Látványos hónapok, évek következnek

Lapunk eddigi anyagaiból is kiderül, hogyan zajlottak a parlamenti választások itt a Jászságban. Pócs János minden eddiginél magabiztosabb győzelmet aratott, így harmadik ciklusát kezdheti meg az ország házában. Tőle kértünk interjút a kampány tanulságairól, az elkövetkező időszak teendőiről.

Jobb lenne elfelejteni ezt a választási kampányt, de mégis kezdjük ezzel az interjút. Milyen tanulságai vannak, lehetnek a nyertes számára?
Mondhatnám, hogy szép volt, jó volt, hiszen én nyertem, ha minden ellenzéki szavazatot összeadnánk, és egyik ellenfelem nevére írnánk, akkor is. Hétezerrel többen szavaztak rám, mint legutóbb, és ez nagy dolog. Az elmúlt nyolc évben számos siker mellett igen sokszor nemet is kellett mondanom. Ezért gondolom, hogy nagy megtiszteltetés és múlhatatlan felelősség számomra a még több rám szavazó.

Ide kanyarodjunk még vissza, mert végül is csak nekünk a sajtóban dolgozóknak tűnt úgy, hogy ez a kampány felülmúlja a korábbiakat is durvaságban?
Mindenben lehet nézni a szépet is meg az elfelejthetőt is. Szép és felemelő volt, hogy a mi kampányunkba önszántából sok fiatal jött, és ha a kört kitágítjuk, azt tapasztalhattuk, hogy országosan is nagyon sok fiatal ment el választani. Eddig az elemzők egy része azt mondta, hogy a fiatalokat nem érdekli a politika. Itt valami nagyon fontos változást tapasztalhatunk, amiből le kell vonnunk a következtetést. Jó az, ha a jövőnek építkezik egy politikai erő, adott esetben a mi kormányunk.

Nem akarunk erőszakoskodni, de mi az, amit inkább felejtsünk el?
Mindannyian tapasztalhattuk, hogy a kormányt, a Fideszt és mindenkit, aki velünk szimpatizált, vagy kapcsolatba került, a lehető legdurvábban támadta az ellenzék. A legkevesebb, hogy mérhetetlen korrupcióval, becstelenséggel, de minimum hozzá nem értéssel vádoltak bennünket és nem kímélték személyünket, a legvédettebb magánszféránkat sem. Mindezt tények, bizonyítékok nélkül, légbőlkapottan, és mondjuk ki, aljas módon hazudozva. Ha a vádjaiknak csak tizede igaz lenne, nagyon szomorú helyzetben lenne ez az ország. Szerencsére az emberek bölcsek voltak, a saját tapasztalataiknak hittek, látva az országépítést, a fejlődést, az előző évek sikereit. A mi szlogenünket fogadták el, mi szerint, nekünk Magyarország az első. Van, amit ebből a kampányból valóban el kell felejteni, de azt a tanulságot talán ellenfeleinknek sem szabadna, hogy rosszindulattal, gyűlöletkeltéssel Magyarországon, és itt a Jászságban sem célravezető ringbe szállni a választások során.

Önt is bőven támadták. Hogyan viselte?
Ha engem pocskondiáztak, az nem volt gond. Politikusnak ezt is el kell viselnie. Az jobban megviselt, ha a környezetemet támadták meg alaptalanul. Érdekes az emberi természet, könnyebben mozdulunk meg valami ellen, mint valami mellett, amivel pedig szimpatizálunk. Ezért is nagyon pozitív az a vonulat, ahogyan a választók az elmúlt három választást tekintve a Fideszhez viszonyultak. 2010-ben még valami ellen, konkrétan a Gyurcsány-rendszer ellen szavaztak, így lett kétharmadunk. 2014-ben már a Fidesz eredményeit ismerve kaptunk kétharmadot és most is ez volt a helyzet. A látszat tehát olykor csal, a felszínen a minden állításuk ellenére nagyon erős ellenzéki médiában olyan képet festettek, mintha ők lennének a többség. A szavazófülke magányában viszont az emberek bölcsen és egyértelműen döntöttek. A jelek szerint ezt az ellenzék nem akarja tudomásul venni, így a második nagy tüntetésén már az utcára vonulók hada gyakorlatilag leváltotta őket.

A választók tehát mindennapi tapasztalataik alapján döntöttek ön szerint. Mit gondol, melyek voltak a legfontosabb szempontok?
Biztos vagyok abban, hogy a két legfontosabb mozzanat a biztonság és a megélhetés volt a döntésnél. Aki nyitott szemmel járt láthatta, hogy Európában a migránsválság milyen veszélyeket okozott, mennyire csökkentette az emberek személyes biztonságérzetét, és hogyan támadta meg a keresztény hitünket. Azt is tapasztalhatták, hogy mindettől Magyarországot az Orbán-kormány megvédte, az ellenzéknek pedig ez a kérdés nem tűnt fontosnak, sőt még támogatták is az illegális migrációt Európában és idehaza. A megélhetéssel kapcsolatban hitelesnek találták azt a szlogenünket, hogy a kormány többet teljesített, mint amit ígért. A tízéves időszakra Orbán Viktor által prognosztizált egymillió munkahely akkoriban nevetésre ingerelte az ellenzéket, ma meg ott tartunk, hogy munkaerőhiány van az ország fejlettebb régióiban, így a Jászságban is.

A Jászság előtt foglalkozzunk még országos ügyekkel. Milyen lesz a negyedik Orbán-kormány?
Röviden fogalmazva „agyközpontú” kormányzás várható. Az elmúlt ciklusokban részben a gazdasági válság, később a migráció kapcsán Brüsszellel folytatott állandó viták Orbán Viktor energiájának nagyobb részét lefoglalták. A negyedik kormányában napi szinten szeretné intézni az ügyeket, az eddigi kancellária miniszteri rendszer helyett. Évek óta közelről látom hogyan dolgozik, ezért bátran mondhatom, hogy amit Orbán Viktor a fejébe vesz, azt véghez viszi. Ilyen volt a gazdasági válság és a devizahitel problémakörének leküzdése is, és ma már Európa-szerte elismerik, hogy migráns ügyben is mindenkinél előrelátóbb volt. Legutóbb már Merkel kancellár is azt mondta, hogy bárcsak követte volna Orbán Viktor irányvonalát. Nagy biztatás az országra, a fejlődésünkre nézve, ha a miniszterelnök teljes figyelmével Magyarországra tud koncentrálni, különös tekintettel a gazdaság fellendítésére.

Szűkebb pátriánkból került ki Fazekas miniszter úr. Mit lehet tudni az utódjáról?
Nagyon jó munka, sőt emberi kapcsolatunk alakult ki Fazekas miniszter úrral, de szerencsére az új mezőgazdasági miniszter, Nagy István sem ismeretlen számunkra, hiszen az FM államtitkára volt. Higgadt, megfontolt, rendes ember, többször járt itt ismerkedni a Jászsággal, a tavalyi mézfesztivált ő nyitotta meg Jászberényben. Nem mellesleg méhész ember, tehát tudta miről beszél. A tárcája a korábbinál is hangsúlyosabb lesz, hiszen a vidékfejlesztés is visszakerült hozzá.

Részletekbe nem belemenve, milyennek találja az új kormány tagjait?
Én úgy látom, hogy a tapasztalt, bölcs miniszterek mellett, a fiatalok tenni akarása, friss ereje is megjelent és mindez szerencsés arányban. Újabb sikereket és eredményeket várok a kormánytól.

Hogy tekint saját harmadik ciklusára?
A frakcióülésünkön elhangzott, hogy minél nagyobb a támogatás, annál nagyobb az elvárás. Soha nem volt munkát és erőfeszítést igényel a következő időszak. Úgy is, hogy július végén még ülésezünk, szeptemberben pedig már megint működni fog a parlament. Akkor megyünk el egy hónap szünetre, amikor a jövőévi költségvetést elfogadtuk.

Változik a feladatköre?
Személy szerint én a Jászságban egyéniben nyertem, itt kell ismernem, megértenem az embereket, és ha arra célzott, hogy valami magasabb pozícióra vágyom-e, hát annyit már megtanultam, hogy azok gyengítik a körzettel való kapcsolattartást, én pedig azt nem szeretném. Van itt dolgunk az önkormányzatokkal, a vállalkozásokkal közösen bőven.

Melyek a legközelebbi feladatai idehaza?
A Jászságban zajlanak a korábbi munkánk eredményeképpen a közbeszerzések. A 32-es út és a tiszasülyi útépítés fellebbezés miatt csúszik, de az elkülönített költségei rendelkezésre állnak és a befejezési határidő sem változhat. Az elkerülő út terveinek aktualizálása, érvényesítése ugyancsak folyamatban van, amint erről Homolya államtitkár úr tájékoztatott bennünket a Szabó Tamással közösen folytatott tárgyalásaink során. Látványos hónapok, évek következnek a Jászságban.

A választások óta kialudta már magát?
Arra még nem került sor, ugyanannyit pihenek csak, mint eddig, ami a következő naphoz kell. Én vállalkozó voltam, mindent egy lapra tettem fel. Kitűztem egy célt, amit el kell érni. Minden, ami ebből elvesz, nem a sikert szolgálja. Csak a cél van, a hatékonyság és az eredmény.

Vélemény, hozzászólás?