Fordított nap a Tornyosban

„Április elseje hagyományosan a bolondok, pontosabban a bolondozások napja, amikor bárki a legképtelenebb tréfát űzheti embertársaival. Április bolondja az, akit általános népszokás szerint április 1-jén tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. A szokás eredete azonban homályba vész”- írja a Múlt-kor történelmi magazin az április elsejei tréfák szokásairól, történelmi hátteréről szóló cikkében.

Egymás megtréfálásának lehetősége mindig nagy kihívást jelentett az ember számára. A diákok pedig előszeretettel tréfálkoztak és tréfálkoznak a mai napig is egymással. Számos nagy múltú intézményben vannak hagyományai a fordított napi rendezvényeknek, amelyek április elseje tájékán kerülnek megrendezésre.

Így iskolánk diákönkormányzata úgy gondolta, hogy kiváló alkalom ez egy közös vidámkodásra, versengésre. Fordított napunkat a tavaszi szünet előtti utolsó napon rendeztük meg. A 8. osztályos diákok nagy erővel és kreativitással készítették elő az aznapi feladatokat, beszélték meg a teendőket. Döntöttek arról, hogy diákigazgatót választanak, aki majd egy napra átveszi Tavasz Ferenc igazgató bácsitól a hatalmat. Mindhárom 8. osztály delegálhatott egy-egy diákigazgatót, így a 8.a jelöltje Oláh Béla, a 8.b delegáltja Benkucs Albert, és a 8.c osztály pedig Csintó Botondot küldte harcba a címért.

Az osztályok egy hétig kampányolhattak, számos viccesebbnél viccesebb, vagy éppen elgondolkodtató plakát született a jelöltek programjairól. Osztottak szóróanyagot, forgattak kampányfilmet, nagyjából minden megjelent, amit a nagyoktól láthattak, tanultak. Iskolánk Facebook oldalán, ahol minden programunkról színes beszámolókat szoktunk közzétenni, minden nap egy vidám feladatot kellett az osztályoknak megoldani, egy-egy tanításmentes órát megnyerve, ha a feladatot valaki jól oldotta meg. Ilyen feladat volt például, hogy gyűjtsenek minél több olyan tanuló aláírását, akinek a nevében „B” betű van, ezt pedig egy titkosírással írt szövegből tudták meg. Vagy éppen egy-egy képrészlet alapján kideríteni, hogy a fordított napon kik lesznek a tanári csapat tagjai. Azt hittük, hogy egy fülrészletből nehéz lesz kitalálni, hogy ki az adott személy, de tévedtünk.

Miután minden osztály sikeresen teljesítette a feladatokat, az igazgató jelöltek pedig elmondták kampánybeszédüket az osztályoknak, elérkezett a várva várt nap. Izgalommal telt volt az iskola levegője, és a választás hangulata lengett körül mindent. Az első órában a diákok arról döntöttek, hogy ki irányítsa az iskolát egy teljes napig. Mindenki kapott egy pecsétes szavazólapot, ahol a három jelölt közül választhatott. A szavazás meglepő eredményt hozott, hiszen holtverseny alakult ki az első helyen. Az eredményhirdetés után a diákigazgatók megkapták az iskola kulcsát Feri bácsitól, majd elhelyezhették névtáblájukat az igazgatói ajtaján. A szünetekre a DÖK tagok vidám vetélkedőket szerveztek az osztályoknak és a tanári csapat ellen.

Minden csapat választott magának vicces csapatnevet, így találkozhattunk a „Vitathatatlanokkal”, „Megállíthatatlanokkal” „Tini Titánokkal” és a legerősebb csapat természetesen a „Károlyok” csapata volt – ez volt a tanári csapat. A tanítási órákon diákok tanítottak, akik nagyon élvezték, hogy ez alkalommal ők mondhatják meg, hogy mi hogy legyen, és természetesen a tanárok is késve érkeztek órára, felszerelés nélkül. A napot pedig élő csocsóval zártuk, amit mindenki nagyon élvezett. De a nap vitathatatlanul legnagyobb sikerű programja az „1 kerek óra legális telefonozás az iskolában” című programunk jelentette – mert hát fordított nap van. Mindenki nagyon jól érezte magát, sikeres napot tudhatunk magunk mögött. Átadjuk a stafétabotot a 7. évfolyamnak, jövőre az ő feladatuk lesz a szervezés.

Szerzők:
Nagy Fruzsina, Bendó Zsófia,
Donkó Bálint DÖK vezetők

Vélemény, hozzászólás?