Portárs magyar rogzene

Meghallgattuk április 13-án este a szolnoki Robinzon Cirkusz zenekar produkcióját a klubkoncert sorozat keretében a mozi galérián. Aki szereti a kemény rockzenét, a meghökkentő, extrém humort, és van affinitása a hülyeségre, az nem csalódott!

Már régen szerettem volna élőben hallani és látni a szolnoki Robinzon Cirkusz előadását, de erre csak most került sor. Valamikor, talán egy évtizede is van, egy azóta megszűnt rockzenei szaklap CD mellékleteként találtam rá debütáló korongjukra. A dögös zene, roppant dallamos számok, remek, groteszk humorral megírt szövegek elraktározódtak elmémben. A csapat „melléküzemága” a Fülemüle Presszó Tribűn Bend, egy zenés-táncos eszméletvesztés alkalmával már csinált frenetikus bulit a mozi galériáján. Tavaly a Robinzon játszott volna a Zagyvaparty Fesztivál első napján, csak a vihar elmosta akkori fellépésüket, amit most pótoltak.

Az Így jár minden málna tolvaj című harmadik lemezük bemutató koncertje az ütős címadó nótával indult és további polgárpukkasztó „mesék” szóltak, társadalomkritikával fűszerezve a Taknyos erdő mélyéről – szigorúan nem gyerekeknek. A zenészek tökéletes urai voltak hangszereiknek, ha kellett zúzós rockot, tökös bluest, metálos riffeket kaptak elő, de az alter dolgok is szép számmal megjelentek, a szokásosnál keményebb formában. Különböző zenei stílusok egyedi keverékét szólaltatták meg, ahogy a társulat megfogalmazta: „portárs magyar rogzenét” játszanak. Nem egy agresszív zenei stílus ez, hanem könnyed zene, humoros, ironikus, nem mindegy szövegekkel. Ahogyan az alföldi négyes a szavakkal játszadozik – olyan abszolút humorista rímekkel és fordulatokkal körítve a szövegeket, melyekre az ember nem is nagyon gondolna –, az zseniális, fetrengtünk a röhögéstől. Az énekes hangja kitűnően társult erre a jó értelemben vett összevisszaságra, ha úgy kívánta a szöveg, dalolt, kántált, más hangnemben énekelt, rockosan, bunkón, gyerekesen, mikor mi szükségeltetett.

A „medveakasztós” CD dalaihoz, az egyes mesékhez készültek grafikai illusztrációk, melyek kiállítás formájában megtekinthetők voltak a falakon. A zenélés után még egy laza szerkezetű krimi-koncert filmet is megnézhetett a közönség – A flamingó halála címmel –, amit a zenekar készített, természetesen se füle, se farka módra. Aki eddig nem ismerte őket, bátran keresse a lehetőséget, humorra készen, mikor hallgathatja, láthatja újra a Robinzon Cirkusz produkcióját. Reméljük hamarosan!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?