Csavargás a lélek útvesztőin

A természet és a lélek kivetülésének ábrázolásai kötik össze azt a két képzőművészt, akiknek közös kiállítása kedden este nyitott a mozi galériáján.

Fridrik Ágnes Krisztina és Szabó Sipos Barnabás Teremtő fény című tárlatán Góg Zoltán mutatta be a művészeket, bár egyikük sem idegen a művészetkedvelő közönség számára. A jászberényi születésű és ma is itt élő Fridrik Ágnessel gyakran találkozhatunk kulturális eseményeken, Szabó Sipos Barnabást pedig elsősorban a film és a színház háza tájáról ismerjük. A két különböző attitűd a képzőművészetben talált közös hangot, melyet a Teremtő fény című kiállítás harmonikus összeállítása jelenik meg. A harmónia az esemény zenei aláfestésében is megnyilvánult, ahol Kármán Krisztián hand-pen hangszeren előadott játéka inspirált a képeken is megjelenő lélek útvesztőin való csavargásra.

Az alkotásokat Némethy Andrea művészettörténész ajánlotta figyelembe. A művészet soha nem öncélú. Életünk során mindannyian teremtünk, rezonálunk, alkotunk. Amikor a megtekintett képekre reflektálunk, akkor gondolataink révén áttranszformáljuk a képet és tulajdonképpen ezzel folytatjuk az alkotási folyamatot. A megélt érzésfolyamokon keresztül újrateremtjük az alkotó műveit, s hangulatunk függvényében újjáépítjük a látható világból átadott, érzelmeken át megszűrt valóságot. Az alkotás ilyen formán egy végtelen történet, mely megnyilvánulhat akár festmény, fotó, film, grafika, vers, próza kreativitásán keresztül. Az itt kiállított képeken a szépség, a természet és a lélek, illetve a természetben lakozó szépség jelenik meg. A láthatón túl érzékelhető pozitívumok fogalmazódtak meg a vásznakon, amelyek valóban újragondolásra késztetnek.

Az ajánlót követően a művészek beszélgetés keretében osztották meg meglátásaikat inspirációról, alkotói folyamatokról, művészeti technikákról, szépségről, lélekről, gondolati szabadságról. A diskurzus a képek szemlélése közben szűkebb körökben kötetlenül folytatódott.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?