Napelempark Pusztamonostoron

Április 5-én ünnepélyes alapkőletételre került sor Pusztamonostor határában. A jelképes mozzanat a hamarosan megvalósuló napelempark beruházásának kezdetét jelezte.

A ceremónián megjelenteket Sári Ferenc, Pusztamonostor polgármestere köszöntötte. A Supraconduct Kft. beruházása során 4,9 hektáros területen 2,1 megawatt teljesítményű napelem telepítését végzi el a kivitelező – tájékoztatott Sári Ferenc, majd hozzátette a park teljesítménye a település lakosságának éves villamos energia igényének kétszeresét képes megtermelni.

A polgármester elmondta, hogy a projekt elindítása már évek óta terítéken van, hiszen Monostor feltett szándéka, hogy módot találjon a fosszilis energiahordozók környezetkímélőbb kiváltására. Eredetileg a terület szomszédságában lévő rekultivált szeméttelepet jelölték ki a park helyszínéül, ám a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei a terület bevizsgálása során olyan ritka növény és rovarfajokat találtak, amelyek országosan csak itt találhatóak, ezért újra tervezték a beruházást.

Sári Ferenc emlékeztetett, hogy a szóban forgó 800 millió forintos projekt mellett, Pusztamonostoron megtörtént a szennyvíz-beruházás elindítását lehetővé tévő első tárgyalás is, így a település közel 3 milliárd forintnyi fejlesztés előtt áll.

Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője arról tájékoztatott, hogy a szennyvíz-beruházás a többletforrások megtalálása miatt késlekedett, de biztosította a lakosságot, hogy a várakozás megérte, hiszen egy magasabb minőségű beruházást sikerül majd így megvalósítani. A másik, települést érintő nagy volumenű, 6,2 milliárdos fejlesztés a 32-es út felújítása, amelyben a közbeszerzés kiírása már megtörtént, a szerződéseket aláírták. A napelempark kapcsán kifejtette, hogy a projekt a jövő nemzedékét szolgálja majd, ezzel is biztosítva a település jövőjét.

A két egységből álló park kisebbik része szeptember egytől már üzemel, nagyobbik harmada jövő év decemberétől tudja rátermelni az áramot a hálózatra.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?