Sokan kipróbálták és megismerték

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg! – címmel rendezték pénteken a harmadik Szakmák Éjszakája pályaorientációs programot, melyhez ismét csatlakozott a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum Klapka György Szakgimnázium és Szakközépiskola. A hagyományokhoz híven a Kossuth úti képzőközpont adott helyet az eseménynek.

A főépület földszinti termében ínycsiklandó ételek és finom koktélok fogadták a szakmák iránt érdeklődőket, elsősorban a hatodikos, hetedikes tanulókat és szüleiket. Bobák József tanulói a nagyvilág konyháiból nyújtottak ízelítőt gusztusosan elkészített mexikói, indiai, amerikai, görög és magyar ízeket felvonultató ételsorral. Az ifjú szakácstanoncok a finom falatkák mellé udvarias kiszolgálást is mellékeltek. A kóstolók sorát érdemes volt a bárpultnál folytatni, ahol a vendéglátást tanuló ifjú hölgyek látványos koktélokat kevertek. Az érettségi előtt álló lányok elárulták, hogy imádják a szakmájukat, amely pörgős és változatos. A nyári gyakorlatok alatt volt alkalmuk belekóstolni a munka világába és alig várják, hogy a vendéglátásban tevékenykedhessenek. Már mindketten tudják hol fognak elhelyezkedni. A vendéglátás része a szépen terített asztal. A terítéket egyszerűen fel lehet dobni hajtogatott szalvétadíszekkel, melynek csínját-bínját itt, a bárpult mellett is volt lehetőség elsajátítani.

Az emeleten ugyancsak finom illatok csábították az arra járókat. A pék tanulók szorgoskodtak az első teremben. Itt készült a süteménytészta, illetve művészi gondossággal díszítették a mézeskalács-figurákat. A kész termékeket szintén érdemes volt megkóstolni.

A szomszédos tanterembe inkább a műszaki affinitású gyermekek időztek többet. Lehetőség volt megismerkedni a műszaki rajzolás fortélyaival, kipróbálni a digitális képalkotás technikáját.
A kereskedők tantermében a csomagolástechnológiáról, a textilek világáról, a pénzügyi folyamatokról szerezhettek ismereteket a látogatók. Kipróbálhatták a pénztárgépeket, megcsodálhatták a művészi módon csomagolt termékeket, sőt a vállalkozó kedvűek el is sajátíthattak néhány csomagolási trükköt. Furfangos feladványok megoldásával áruismeretből is próbára tehették magukat a jelentkezők.

Talán nem túl meglepő, hogy az idei Szakmák Éjszakájának is a szépészeti osztály tanulói voltak a sztárjai. A hat órai kapunyitás után gyorsan helyet foglaltak a fodrászszékekben a szépülni vágyó lányok, hogy néhány perc elteltével valóságos frizurakölteményekkel megszépülve lépjenek át a körmösök asztalához. A végzős tanulók szintén a szakma szeretetéről számoltak be kérdéseimre válaszolva.

Az egykori technikateremből kialakított műhelyek elsősorban a fiúkat késztették nézelődésre, az eszközök kipróbálására. Itt lehetett fúrni, faragni, hegeszteni, tekercselni, fába mintákat égetni, motorok titkaiba betekinteni. Az autók szerelmesei az udvaron kiállított gépkocsi működését tanulmányozhatták szaktanár segítségével.

Az intézmény igazgatója, Tamás Zoltán pozitívan értékelte az eseményt. Elmondta, hogy 122 látogató érkezett, mely létszám alacsonyabb ugyan mint a megelőző években, de mindez a több évközi hasonló rendezvénynek köszönhető. A városi szakmaválasztó nap, a nyílt napok, a pályaválasztási napok mind-mind hasonló célt szolgálnak. A Szakmák Éjszakájára inkább azok látogatnak el, akik döntésük megerősítését várják az eseménytől. A tíz órakor záródó interaktív kiállításnak hét-nyolc óra között volt a legtöbb látogatója. Legnagyobb érdeklődés a szépészeti szakma iránt volt, mely híven tükrözi az iskolai jelentkezések számát is. Tamás Zoltán hozzátette jövőre az itt bemutatott szakmák mellett kőműves képzést is indít a szakképzési centrum Klapka György intézménye.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?