Történelemről az évfordulók jegyében

Április 4-én tíz középiskolás csapat mérhette össze erejét a főiskola Apponyi termében megrendezett várostörténeti vetélkedőn, mely a Jászkerület Nonprofit Kft. és az EKE Jászberényi Campusa jóvoltából jött lére.

A diákok tanulmányaik kapcsán rengeteget foglalkoznak más népek, távoli országok történelmével. Ezek mellett az ismeretek mellett nagyon fontos, hogy jusson idő saját környezetükre, szülőföldjükre, szülővárosukra, ahol tulajdonképpen életük legnagyobb részét töltik. A vetélkedő célja az volt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét a múlt fontosságára, otthonuk megvívott küzdelmeire, melyek nélkül talán egészen másként festene a jelenük. A tanulók már a felkészülés ideje alatt felidézhették a történelem jelentős mozzanatait, hogy aztán kellő tudással lapozzanak bele a megújulás évtizedeibe.

Az izgalmas eseményen – melyen a tematikát a 2018. évet érintő évfordulók alkották −, minden jászberényi középiskola képviseltette magát. A tavaszi szünetet követően a négyfős csapatok kipihenten vághattak neki a Mátyás király emlékévet, az 1848/1849-es szabadságharcot, a jászberényi tanítóképzés és az első világháború 100. évfordulóját feszegető kérdéssornak.

A megmérettetés legeredményesebb résztvevői ebben az évben a Jászkerület Nonprofit Kft. által megalapított Vándorkürt díjat nyerhették el, amit azonban csak egy évig birtokolhatnak, amikor is a jutalom újdonsült, a történelemben jeleskedő gazdákhoz kerül. De a Hortiné dr. Bathó Edit, Virágné dr. Juhász-Nyitó Klára etnográfusok és dr. Varró Bernadett főigazgató asszony által alkotott bizottság könyvjutalmakat, rendezvény és mozi jegyeket is kiosztott az arra érdemeseknek. A verseny szervezésében Dr. Sebők Balázs egyetemi tanár is közreműködött, aki nemcsak összeállította, de le is bonyolította a vetélkedőt, amit a „Lehel a vezér” csapat nyert a Jászbetyárok (NBA) és 12G (Liska) előtt.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?