Farmosi békamentés

Ebben az esztendőben 15. alkalommal rendezték a békamentő akció heteit Farmos közelében, Tápió-Hajta Tájvédelmi Körzet vizes élőhelyén. A sokéves múltra visszatekintő eseményhez kapcsolódott a Békamentő Gólyaváró Családi Nap, április 7-én szombaton délelőtt.

Szerencsére egyre több embert érdekel a kétéltűek védelme, és örvendetes, hogy sokasodik azok száma, akik szabadidejüket hasznosan szeretnék tölteni a természetben. Ennek egyik ékes példája az önkéntes békamentő akcióban való tevékeny részvétel.

A Farmos környéki vizes élőhelyeket minden tavasszal számos kétéltű faj keresi fel szaporodás céljából. Az évnek ebben az időszakában ásó- és levelibékák, unkák, varangyok, gőték milliói indulnak peterakó területeikre telelőhelyeikről, ahol eddig meghúzódtak. A szerelem vonzásában, útban a víz felé egy akadály húzódik, a 311-es főút, melynek forgalmas szakasza halálosan veszélyes a békésen battyogókra. A békamentő aktivisták munkálkodásának köszönhetően egy közel másfél km hosszú ponyvakerítés megakadályozza, hogy az állatok az útra jussanak, vesztükbe ugráljanak, és betereli őket a 10-20 méterenként földbe ásott vödrökbe. Ezeket az önkéntesek általában reggelenként ellenőrzik, számlálják az egyedeket, majd szépen átcipelik őket a túloldalra és a farmosi nagy nádas területén engedik el az állatokat.

A kétéltűek mentési akcióheteihez kapcsolódva idén is megrendezték a Békamentő Gólyaváró Családi Napot a Madárvártán és környékén, ahol a gyerekek, valamint a játékos kedvű felnőttek izgalmas programokon vehettek részt. Ki – ki természetismereti vetélkedőn bővíthette tudását, különböző feladatokat, feladványokat megoldva, állomásról állomásra járva. Madárgyűrűzési, valamint érdekes kétéltű- és hüllővédelmi bemutatókon vehettek részt az állatbarátok. Idén először szalmabála-játszótéren is ugrálhattak a gyerekek. Ezen a napon lovaskocsis „ingajárat” közlekedett a programok helyszíne és a Farmos belterületén található Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont között. Itt az érdeklődők megismerhették a Tápió-vidék föld- és vízrajzát, biogeográfiai sajátosságait. A térség hal, kétéltű és hüllő fajai, akváriumokban, terráriumokban megfigyelhetőek voltak. Vezetett túrákon lehetett megismerni a mocsárba épített pallósoron létesített Kékbegy tanösvényt, és megfigyelni a Bivalyos szigeten a vöröshasú unkákat, dunai tarajosgőtéket. A tucatnyi program élményt, tartalmas szórakozást jelentett ezen a délelőttön a család minden tagja számára.

A szervezők reménykednek abban, hogy elkezdődött egy szemléletváltozás, és unokáink már jobban fognak törődni a természetvédelemmel, mint nagyapáink, dédapáink, és tudni fogják mi az az ökológia. Amíg Farmos határában szülők, nagyszülők sétálgatnak kézen fogva az unokáikkal és szedegetik a békákat, addig van remény a szemléletváltozásra.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?