Vasárnap választhatunk

Hétvégén, április 8-án vasárnap reggel 6 órakor országszerte megnyílnak a szavazóhelyiségek, hogy újabb négy évre megválasszuk a 106 egyéni körzet és további 93 listás mandátum jelöltjeit. Több hónapos kampányt követően este hét óráig lesz módunk a Jászberény központú JNSZM 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) jelöltjét megválasztani.

A Jászság 18 településének, valamint az idetartozó Újszásznak és Tiszasülynek a képviseletére eredetileg negyvenegyen gondolták magukat alkalmasnak. A jelölőívek összegyűjtése harmincegy jelölőszervezetnek sikerült. Közülük huszonnégyen teljesítették a törvényben előírt kötelezettséget időben, azaz határidőig leadták a több mint ötszáz szabályos ajánló adatait és aláírását. Ők kerülhettek fel a szavazólapokra. Ez a Jászság történetében rekordszámú jelöltet eredményezett.

A legtöbb ajánlást és a leggyorsabban a Jászság regnáló parlamenti képviselője, Pócs János gyűjtötte össze: reggeltől délutánig több mint háromezren biztosították írásbeli támogatásukról. A legkevesebbet, ötvenkettőt, egy független induló gyűjtötte össze és ezzel természetesen ki is esett, hiszen minimum ötszáz érvényes aláírást kellett felmutatni.

Ő volt az egyedüli független jelölt, mindenki más jelölőszervezet révén indult. A kis pártok jellemzően 6-800 ajánlást tudtak összegyűjteni. A fellebbezéssel ebben a szakaszban ketten éltek, de mivel mindketten kevesebb, mint 440 hiteles és szabályos ajánlást tudtak csak leadni, így értelemszerűen el kellett utasítani a felszólamlásukat. A városi legenda szerint az egyik fellebbezés indoka az volt, hogy a nagy hidegben fázott, és ez nem volt szép az időjárástól, mert egyébként biztosan összegyűjtötte volna az ajánlásokat.

Még rosszabbul jártak azok, akik a jelölőívekre nem vigyáztak kellőképpen. Ezek hiánytalan visszajuttatása ugyanis kötelező, ellenkező esetben darabonként tízezer forint a büntetés.
Ezúttal az alsó határ és hatmillió forint közötti összegekre bírságolták a meggondolatlan jelölteket.

Természetesen ennél komolyabb és fajsúlyosabb feladata volt, van és még lesz is a Polgármesteri Hivatalban alakult választási irodának, illetve a Jászberényi Helyi Választási Iroda elnöki tisztét betöltő jegyzőnek és a hivatali köztisztviselőkből álló tagoknak. Mivel 21 szavazókör van Jászberény területén, ugyanennyi jegyzőkönyvvezetőt kell kiállítani, valamint a választás napján a mozgóurnák szállítását, a szavazócédulák szállítását, azok átvételét is köztisztviselők végzik majd. A választás napján pedig gyakorlatilag az egész hivatal dolgozni fog. Ki a felkészítésben, ki a fénymásolásban, ki a határozatok megírásában, ki a választási logisztikában segédkezik. Dr. Gottdiener Lajos jegyző vezetésével a mostani választást megelőzően is voltak helyszínbejárások, felkészítő megbeszélések, számítógépes próbák, és megfelelő időben kiegészítették a választási bizottságot, amelynek mandátuma négy év különböző országos- és helyi választások időszakára terjed ki. Ezúttal új tagot kellett választani szerkesztőségünk doyenje, Farkas Feri bácsi örökébe.

A választás rendjében a négy évvel ezelőtti parlamenti szavazás újdonságaihoz képest most változás nem volt. Az akkori tapasztalatok alapján a gyakorlat próbája nyomán kijavítottak, módosítottak apróbb technikai részleteket, például fokozottabban védik az adatokat kezelő rendszereket.

Napjainkra a választási naptár szinte minden fontos dátumán túl vagyunk – már ami az előkészületeket illeti –, ezekről korábban már beszámoltunk, az írásunk eleje pedig a legfontosabb alkalommal, a szavazás napjával kezdődött. A választásokat lebonyolító helyi választási iroda feladatsora a választás eredményének megállapításával még nem ér véget, kilencven nappal később, július 7-én a jegyzőkönyvek kivételével minden más választási adat és dokumentum megsemmisítésével tehetnek pontot az ügy végére.

Ilyen messzire azért még ne menjünk! Előttünk a választás, amely a korábbiakhoz képest jóval kevesebb megkötöttséget és szabályt ír elő. A klasszikus kampánycsend például már nincs érvényben, a szavazókörök 150 méteres távolságán kívül nem tilos a „meggyőző” beszélgetés sem. Tilos ugyanakkor a választás napján új plakátokat kihelyezni, illetve postaládákba szórólapokat eljuttatni. Természetesen változatlan a szavazás titkossága, tehát nem kísérhetnek be senkit a szavazófülkébe, és a szavazólapról sem szabad fényképet készíteni semmilyen célból. Ugyanakkor a szavazókörökben az ott dolgozó bizottság tagjaitól lehet segítséget kérni.

A jelöltek nagy számára való tekintettel sokat törtük a fejünket, hogyan segíthetnénk a szavazóknak az eligazodásban. Többször közöltük az egyre fogyó számú jelöltek nevét, amit most, lapzártakor is megteszünk legjobb tudomásunk szerint, hiszen visszalépés a választásokig még elképzelhető. Ugyancsak tudósítottunk azoknak a jelölteknek a kampányrendezvényeiről, akik erről tudattak bennünket, és igényelték, hogy az olvasók is megismerjék a véleményüket. Legjobb szándékunk ellenére sem tudunk azonban mindenkit bemutatni fényképpel és néhány önajánló sorral, csak azokat, akik az új adatvédelmi törvénynek megfelelően ehhez hozzájárulásukat és engedélyüket adták. Akik kifejezetten tiltották még a megkeresésüket is, illetve a hivatalos úton történő megkeresés ellenére nem reagáltak, azoknak összeállításunkban hiába keresi az olvasó a fényképét és bemutatkozását.

Ebben az írásban kommentároktól tartózkodni kell. Annyi jó szándékú tanács azonban megengedett, hogy ki-ki menjen el szavazni, éljen demokratikus jogával, és arra szavazzon, aki számára szimpatikusabb és meggyőzőbb! Vegyen részt sorsunk alakításában, hogy újabb négy évig ne csak joga legyen szidni, vagy dicsérni a honatyákat és honanyákat, hanem ehhez erkölcsi alapja is legyen, hiszen a maga részét megcselekedte.

Vélemény, hozzászólás?