A termálvíz komplex hasznosítása

A Jászapáti Városi Önkormányzat tavaly augusztus 22-én írta alá a TOP-3.3.2-15 kódszámú pályázati konstrukció keretében benyújtott „Termálvíz komplex hasznosítása Jászapátin” című projekt támogatási szerződését. Azóta sok minden történt ebben az ügyben, amit most összefoglalunk.

A projekt 350 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A beruházás célja a már meglévő termálvíz (gyógyvíz) bázis kiegészítésére és részben helyettesítésére egy új termálkút fúrása, továbbá az új kút és a strand között olyan termálvíz szolgáltató települési közműrendszer létrehozása, amellyel közintézmények (iskolák, óvodák, hivatalok) fűtésére és meleg víz előállítására használt fosszilis energiahordozót lehet kiváltani.

A fejlesztés a település intézményeinek CO2 kibocsátását is csökkenteni fogja a megújuló energia felhasználásának növekedésével, és nem csak környezeti, hanem társadalmi fenntarthatóság szempontjából is pozitív hatást eredményez a helyi közösség kohézióját elősegítve.

Farkas Ferenc polgármester a projektindító rendezvényen elmondta, elkészültek az engedélyezési és kiviteli tervek, valamint sor került az előzetesen már elkészült részek aktualizálására, felülvizsgálatára.

Kiválasztották a közbeszerző céget, majd elindult a két részre bontott közbeszerzés első üteme. Ezt követően kiválasztották a kivitelezőt, a műszaki ellenőrt. Elkezdődött a munkaterület átadása, megnyitották az építési naplót, majd az önkormányzat tulajdonában lévő, a 679 helyrajzi számú ingatlanon elkezdődött a termálkút fúrása. Ezzel párhuzamosan a második közbeszerzési rész feladatait is folytatják a szakemberek.

– Terveinkben egy közel 950 méter talpmélységű termálkút kialakítása szerepel, melynek várható vízhozama a korábbi fúrásokat figyelembe véve 800-1000 liter/perc körül alakulhat. A kiadott vízmennyiség időszaktól függően szabályozható mennyiséggel is történhet. A vízhőmérséklet az eddigi tapasztalatok, valamint a geofizikai adatok alapján 50 celsius fok fölött várható – tudtuk meg a polgármestertől.

A termálvizet búvárszivattyúval termelik ki, majd egy gáztalanítási folyamaton megy át a kitermelt víz, ezek után tárolótartályba kerül. Ebből a tartályból nyomásfokozó szivattyúk segítségével földbe fektetett, előszigetelt csöveken jut el a termálvíz önkormányzati tulajdonú épületekhez, ahol termál alközpontokat létesítenek a kivitelezés során.

A termálvíz hőenergiáját hőcserélőkön keresztül adják át a már meglévő fűtési rendszereknek. A 40 celsius fok alattira lehűlt vizet az indulási ponttól, teljes egészében a fürdő területén kialakítandó tárolótartályokba juttatják. A fürdő töltő-ürítő üzemű medencéinek vízcseréjét így teljes egészében megoldják. A használt melegvizet befogadói nyilatkozat birtokában a meglévő csatornahálózaton keresztül a Csátés csatornába vezetik, ahol a kikerült víz további hasznosítása is biztosítva lesz öntözésre.

Hét, önkormányzati tulajdonú épület fűtését oldják meg a kivitelezés során: a közeli 48-as iskola, a Margaréta Óvoda, a Polgármesteri Hivatal, az István király úti (tornyos) iskola, a Csiga Biga Óvoda, a Damjanich úti Katolikus Általános Iskola és a Gyöngyvirág u. 13. alatt található sportöltöző. – Önkormányzatunk fejlesztési stratégiájába beleillik jelen pályázat megvalósítása, hiszen arra törekszünk, hogy forrásokat tudjunk átcsoportosítani az energiaköltségekből egyéb városfejlesztési feladatokra. Elkötelezetten valljuk a megújuló energiaforrások hasznosítását, geotermikus energiára, napenergiára épülő rendszerek kialakítását. Már az előző fejlesztési ciklusban elkezdődött a napelemes rendszerek kiépítése, melynek folytatásaként közel 78 milliós épületenergetikai fejlesztést tudunk hamarosan kialakítani önkormányzatunk tulajdonában lévő ingatlanainkon. Nagyon sok kompromisszumra, tárgyalásra volt szükség a projekt ötlet megfogalmazása, a pályázat előkészítése során. Külön köszönettel tartozunk Pócs János Úrnak, a térség országgyűlési képviselőjének, aki a pályázatok körül ebben az időszakban igen aktív munkát végzett, s a továbbiakban is menedzseli pályázatainkat – tette hozzá Farkas Ferenc.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?