Jászberény Város Mecénása díj

Ilonka Boldizsár, a Jász-Sütőház Kft. nyugalmazott ügyvezetője, tulajdonosa, a Pékek és Cukrászok Világszövetségének korábbi elnöke, örökös tiszteletbeli tagja, a Magyar Pékszövetség elnökségi tagja.

A szakma szeretetét a szülői házból hozta magával, hiszen az édesapja is pék volt. Szakmai pályafutását a Szolnok Megyei Sütőipari Vállalatnál kezdte, ahol üzemvezetőként, illetve az Üzemi Tanács elnökeként is tevékenykedett. A rendszerváltás időszakában a jászapáti üzem privatizációjának aktív részese volt, a Jász-Sütőház Kft. alapítótagjaként és ügyvezetőjeként 1995-től 2014. december 31-ig töltötte be a cégvezetői pozíciót. Időközben a vállalkozás kibővült a kunszentmártoni sütőüzemmel és a jászalsószentgyörgyi cukrászüzemmel.

A családi hagyományokat folytatva ma már a gyermekei is a vállalkozásban dolgoznak. Fia, Ilonka Norbert 2015. január 1. óta átvette a cég ügyvezetését, lánya, Ilonka Krisztina pedig a kereskedelmi és marketing tevékenységért felelős vezető.

Ilonka Boldizsár a vállalkozás szakmai irányítása mellett aktívan részt vett a pékek hazai és nemzetközi szövetsége munkájában. Elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar pékek közös beszerzési tevékenységének megszervezésében, amely éppúgy kiterjedt az alapanyagokra, mint a sütőüzemek energia vásárlásaira. 2001-től 2009-ig a Magyar Pékszövetség elnöke, 2009-től 2013-ig a Pékek Világszövetségének alelnöke volt. 2013-tól 2017 végéig a Pékek és Cukrászok Egyesített Világszövetségének alelnöke, egyben a Pékek Világszövetségének elnöke. Mindemellett tagja maradt a Magyar Pékszövetség elnökségének.

A jelenleg is eredményesen működő jászsági vállalkozás vezetése, valamint a magyar pékek nemzetközi szakmai elismertségének érdekében kifejtett tevékenysége, egyben a Jászság jó hírnevének, ismertségének terén végzett munkája egyaránt elismerésre méltó. Hosszú évek óta folyamatosan támogatja a várost különböző területeken.

Jászberényben a Jásztelki út és Mátyás utca sarkán lévő feszület felújításának 95%-át átvállalta. A Jászberényi Szent Erzsébet Kórház Gasztroenterológiai Osztályát két légkondicionáló beszerelésével, a Krónikus Osztályt pedig bútorvásárlással támogatta. Rendszeresen támogatja termékeivel a tudományos tanácskozásokat, egyházi rendezvényeket, iskolák rendezvényeit, az idősek otthonát, a Kiss Ernő úti óvodát. Az árvízvédelmi munkálatok során a mentésben résztvevőket is az ő cége látta el pékáruval.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?