Főszerepben a zongora

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar március 24-én Bach és Mozart megszokott párosával várta soron következő koncertjére a zenekedvelő vendégeket. Ezúttal a zongora játszotta a főszerepet, ugyanis Fujii Aki japán zongoraművész is csatlakozott a társulathoz.

Johann Sebastian Bach és Wolfgang Amadeus Mozart művein keresztül ízelítőt kaphattunk a korabeli társadalmi élet mozgalmas pillanataiból, ugyanis az este a barokk és a bécsi klasszika korát idéző zenei repertoár felvonultatásával telt. Mozart mindössze 35 évet élt, de rövid élete során rengeteg művet komponált, melyek jó része bár elveszett, így is hihetetlen értékű örökséget hagyott az utókorra. Elsőként az ő egyéni stílusú F-dúr divertimentója csendült fel, melyet 16 évesen vetett papírra.
Az olasz vígoperákat idéző háromtételes művet Izaki Maszahiro vezényelte, aki már tizedik hangversenyévadát kezdi Szolnokon. Bach eredetileg csembalóra írt koncertjeit Fujii Aki japán zongoraművész, a zenekar premier szólistája tolmácsolta a közönségnek. Az est további részében felcsendült még Mozart olaszországi utazását idéző G-dúr szimfóniája, és személyesen a tanítványának ajánlott Esz-dúr zongoraversenye is. A szimfonikus bérlet következő állomásának alkalmával már hazai vizekre evez a zenekar, melynek során átélhetjük Kossuth-díjas zenetudósunk, Kodály Zoltán Háry János daljátékának ismerős dallamait.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?