Márki-Zay tanácsai

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely időközi választáson nyert polgármestere látogatott városunkba március 24-én, szombat este, hogy az Ifjúsági Házban úgynevezett népgyűlésen megossza gondolatait arról, hogyan lehet ellenzékiként választást nyerni.

A polgármesteri kampány stratégiai segítője volt Pintér Ferenc, Jászkisér egykori polgármestere, aki 2014 és 2016. között vezette a települést. Ezúttal moderátorként vett részt a fórumon s a rendezvény első felében – Márki-Zay Péter érkezéséig – vetített képes összeállítással illusztrált beszámolójában a Jászság ellenzékének választásokra vonatkozó feladataihoz adott tanácsokat. A teremben helyet foglaló mintegy száz Jászságból, és mint később kiderült, távolabbi vidékekről is érkező választópolgárnak a szavazás során fennálló jogokat és kötelességeket ismertette az előadó.

Kérte mindenképpen éljenek a véleményszabadság, a gyülekezés és az választás jogával. Menjenek az utcára, figyeljék a szavazókörzetek környékét és, amennyiben jogtalanságot, visszásságot észlelnek, jegyezzék fel és egy előzetesen kiválasztott személy segítségével fogalmazzák meg ellenvetésüket, majd tegyenek feljelentést. Véleménye szerint a jelenleg fennálló politikai feudalizmust csak kormányváltással lehet megszűntetni és ennek egyik eszköze, ha minél többen elmennek szavazni és elejét veszik a választási cselszövéseknek. Pócs Jánosról készült fotómontázsok hivatottak képviselni a humort az este folyamán, ugyanis a szintén humorosnak szánt video bejátszások nem indultak el a vetítőn. A szünetben ugyancsak a Jászság országgyűlési képviselőjére terelődött a szó a Számvetés című kiadvány elemzésével. A beszámoló a családi fotóalbum mellett több számszaki tévedést tartalmaz – véleményezte Pintér Ferenc.

Márki-Zay Péter érkezésével visszatértek a terembe a repi ajándékként csokoládét majszoló érdeklődők, hogy meghallgassák a polgármester úr kormányváltást elősegítő tanácsait.

Hódmezővásárhely vezetője szerint az ellenzék pártjai közötti kompromisszumkötésekkel, a legerősebb javára történő visszalépésekkel lehet sikereket elérni. Márki-Zay Péter elemzői szerint Jászberényben Budai Lóránt, a Jobbik Magyarország párt jelöltje a legesélyesebb, így kérte a jelenlévőket szavazatukkal őt támogassák, az egyéb ellenzék képviselői pedig lépjenek vissza a javára. Márki-Zay Péter hangsúlyozta, az ő politikájának kizárólagos célja az ellenzék támogatása, a Fidesz legyőzése. Okos tárgyalásokkal lehetséges a megegyezés, az már más kérdés, hogy kormányváltás esetén a pártok ismét ellenfelekké válnak majd, de akkor már nem számít, hiszen az elsődleges cél a Fidesz megbuktatása.

A mintegy két órás gyűlésen megosztott gondolatokat, feladatokat nem fogadta mindenki maradéktalan lelkesedéssel. Eszes Béla, az Új Kezdet jelöltje hangot is adott felháborodásának az elképzelésekre reagálva. Véleménye szerint hiba objektív ismeretek nélkül kijelenteni egy-egy településen ki az esélyes jelölt és arra buzdítani a választókat szavazzanak a távolról jött emberek gondolatai szerint. A választást személy nyeri és nem párt, tehát Márki-Zay kijelentései megtévesztésnek minősülnek. „Az én indulásom becsületbeli ügy, nem fogok hátrálni egy lépést sem. Megyek előre és nem tudnak megállítani!” – jelentette ki Eszes Béla.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?