Emléktábla a hősöknek

Új emléktábla került a Polgármesteri Hivatal falára, ami a II. világháború jászberényi áldozatainak állít emléket. Felavatása, leleplezése, ünnepélyes keretek között történt március 28-án délelőtt.

Jászberény városa a II. világháború jászberényi már­tír­jai és áldozatai emlékének emléktáblával adózik, ami a Polgármesteri Hivatal falát díszítő emléktáblák sorában talált méltó helyére. „Egy katona csak akkor van eltemetve, ha van egy hely, ahol a hozzátartozók tiszteletüket leróhatják, ezáltal fájdalmukra megnyugvást és békét találnak. Egy ilyen emlékhely előtt állunk.” – hangzott el Kisnémethné Király Éva, az esemény műsorvezetőjének köszöntőjében.

Az ünnepi alkalom okán Pócs János országgyűlési képviselő készült ugyan beszéddel, de mégis inkább személyes gondolatait mondta el a hallgatóságnak. Véleménye szerint „a II. világháború óta eltelt emberöltő alatt annyi minden megváltozott, csak az emberek szívében és lelkében egy valami nem változott, a mások iránti harag, gyűlölet, háború. Hiszen azt látjuk ma a világban, hogy többet költenek a fegyverekre, mint gyógyszerekre. Csak a történelem soha ne ismételje meg önmagát.” Személyes élményeit mesélte el arról, hogyan is emlékezhetünk a világháború hőseire, miként őrizhetjük meg emléküket és adhatjuk ezt tovább a következő generációnak. „Tisztelet a hősöknek, mártíroknak és az áldozatoknak!”– zárta gondolatai sorát.

Az emléktáblát városunk polgármestere Szabó Tamás és az alkotó Sisa József leplezte le ünnepélyesen. A lehulló selyem lepel alól egyedi tűzzománc műremek tűnt elő, amit csodálattal vegyes érdeklődéssel szemléltek meg a jelenlévők.

Az alkotó, Sisa József városunk elismert és köztiszteletben álló iparművésze a II. világháború jászberényi áldozatainak emlékére saját kezűleg tervezte és készítette el a felavatott emléktáblát, amelyet Zsova János káplár szentelt fel, és Mező István lelkipásztor kérte Isten áldását az emlékhelyre.

Az esemény zárásaként a jelenlévők koszorúk elhelyezésével fejezték ki tiszteletüket. Koszorút helyezett el Jászberény Város Önkormányzata, Pócs János országgyűlési képviselő, a Fegyveres Szervek Nyugállományú tagjai, és Bertalan János regnáló jászkapitány.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?