Sajtóreggeli a táncosok házában

Városunkban már több éves hagyomány a Magyar Sajtó Napjáról való megemlékezés, amely az 1848-as forradalom és szabadságharc részeként igen emlékezetes a sajtótörténetben. A sajtóreggeli immár hetedik éve nyújt alkalmat arra, hogy a helyi média és kultúra képviselői kötetlen beszélgetés keretében mélyíthessék el meglévő kapcsolataikat a fehér asztal mellett.

Évente más-más kulturális helyszínen valósul meg a sajtóreggeli, ezúttal a Jászság Népi Együttes székházába invitálták a helyi sajtó és kulturális élet munkatársait március 14-én, a délelőtti órákban. A megjelenteket a házigazda, Szűcs Gábor köszöntötte. A Jászság Népi Együttes művészeti vezetője örömét fejezte ki, hogy a Fölszállott a páva című televíziós tehetségkutató műsorban való sikeres szereplésük hozományaként a sajtóorgánumok is bővebben tájékoztatnak eredményeikről, holott az azt megelőző húsz évben is számos sikert értek el, de a kitörést az országos médiaszereplés hozta meg számukra. Hozzátette, hogy természetesen ehhez az együttesnek is el kellett érnie, hogy eredményeikkel kiérdemeljék a médiaszereplést.

Kertész Ottó, a Folklór Kulturális Közalapítvány elnöke a sajtószabadság definícióját idézte, miszerint „A szabad sajtó kulcsszerepet játszik az egészséges demokráciák fenntartásában és figyelemmel kísérésében. Hozzájárul a magatartások számon kérhetőségéhez, a kormányzati munka minőségéhez és a gazdasági fejlődéshez. De ami a legfontosabb: a médiát érintő korlátozások gyakran korai jelei annak, hogy a kormányzat a demokrácia egyéb intézményeit is támadni szándékozik.” Véleménye szerint a jászsági kultúra bemutatásában a helyi sajtó is igen objektív, amelyhez a jövőben is jó egészséget kívánt a szakmabelieknek. Pohárköszöntője végén a nemzeti ünnepünk alkalmából március 13-án kitüntetett jászsági kultúra- és sportélet zászlóvivőinek gratulált. Szűcs Gábor a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést, Hortiné dr. Bathó Edit a Magyar Arany Érdemkeresztet, valamint Darázs István a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át nemzeti ünnepünk alkalmából.

A nemcsak látványos, de igen ízletes reggeli előtt a Jászság Népi Együttes két párja mutatott be kalotaszegi táncokat, majd a fehér asztal mellett népzenei aláfestéssel folytatódott a kötetlen beszélgetés, az eszmecsere. Szűcs Gábor megállapításával abban mind egyet értettünk, hogy a hagyományőrzés mellett ma már szintén nagyon fontos a megújulás és a kor elvárásainak való megfelelés. Ez utóbbira pedig minden helyi médium folyamatosan törekszik a hírek gyors és pontos továbbítását illetően.

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?