Gazdafórum a kihívásokról

A Jászság mezőgazdasági termelőit, gazdálkodóit várták március 6-án délután, az Arany Sas Rendezvényházban tartott gazdafórumra, ami az agrártárca vezetőjének részvételével zajlott. Az esemény témája a gazdasági ágazat elmúlt éves eredményeinek összefoglalása, és az elkövetkező esztendők célkitűzéseinek megfogalmazása volt.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, a gazdafórum sorozat jászberényi állomásán, a mezőgazdaság teljesítményeiről és az ágazat előtt álló kihívásokról adott számot, a Jászság több településéről nagyszámban összegyűlt, a témákban érintett gazdálkodó előtt.

A gazdafórumot megelőző sajtótájékoztatón az agrártárca vezetője először arra reagált, hogy az Európai Bíróság kedden bejelentett ítélete szerint jogsértő a mezőgazdasági földterületek haszonélvezetére vonatkozó magyar szabályozás. A kérdésben-elöljáróban leszögezte: a magyar gazdáknak kell földtulajdonosoknak lenniük, a zsebszerződéseket üldözni kell, a gazdákat kijátszó szabályokat fel kell számolni.

A továbbiakban az ágazat teljesítményéről elmondta: a legnagyobb eredmény, hogy sikerült talpra állítani a magyar mezőgazdaságot, ami válságágazat volt 2010 előtt, ma pedig növekedési pályán van. A legfontosabb pedig, hogy a kitűzött célokat szövetségben a gazdákkal, az ágazatban termelőkkel sikerült elérni. Sok munka és küzdelem kellett ehhez, de kijelenthető, hogy a mezőgazdaság az elmúlt években mintegy másfélszeresére növekedett. 2010 óta ezen a területen mintegy 70 ezer új munkahely jött létre, ebből csaknem 50 ezer az agráriumban, és mintegy 20 ezer az élelmiszeriparban. A nettó átlagkereset mintegy másfélszeresére nőtt a mezőgazdaságban, és 58 százalékkal emelkedett az élelmiszeriparban.

A miniszter méltatta, hogy a Jászság Magyarország egyik legerősebb mezőgazdasági vidéke, termelési, állattartási hagyományai kiemelkedőek, és nagyon erős gazdatársadalom jellemzi.
Pócs János, a térség országgyűlési képviselője, a sajtótájékoztatón elmondta: a mezőgazdaság eredménye a Jászságban is példaértékű, hiszen nagyon sok fiatal gazda jelent meg az ágazatban. Azok a cégek, akik iparral és kereskedelemmel foglalkoztak a térségben, ma már a mezőgazdaság egyes területein is tevékenykednek.

A gazdák érdeklődésével kísért fórumon a miniszter elmondta, hogy az agrárium folyamatos kihívások előtt áll, meg kell védeni az ország GMO mentességét, egyre fontosabb tényezővé válik a mezőgazdaságban az agrár digitalizáció. Közben minden esztendőben más-más időjárási viszonyokhoz kell alkalmazkodni, ehhez olyan növényfajtákat kell megtalálni, amelyek bírják az egészen szélsőséges körülményeket is.

Ezért is fontos a magyar mezőgazdaság megerősítése, a magyar gazdatársadalom összetartása, mert csak velük együttműködve tudnak megbirkózni a kihívásokkal – zárta beszámolóját az agrártárca vezetője.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?