Az örömöt ne nyomja el a bánat

A Szent Klára Idősek Otthonában a hagyományosan évről évre megrendezett fénykereszt szentelési évfordulós ünnepséget tartották február 20-án, kedden.

A kereszt a keresztény kultúrkörben Jézus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a jele. Jézus a jeruzsálemi Golgotán, a Koponyák hegyén, keresztre feszítve adta életét az emberiségért. A IV. századtól a keresztények dicsőségének a jele. A fénykereszt hirdeti Isten szeretetét, a szenvedés ellenére is bennünket boldogítani akaró örömét.

2000. november 15-én II. János Pál pápa – akit ma már a szentek között tisztelhetünk –, apostoli áldását adta mindazokra, akik fénykeresztet állítanak. Magyarországon az első 2002. november 1-jén Debrecenben talált otthonra. Az idősek otthonában 2013-ban avatták fel a keresztet, azóta minden évben ünnepséggel emlékeznek az évfordulóra.

A program 16.30-kor vette kezdetét a Barátok templomában, ahol Vargáné Deme Katalin intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, majd elhangzott egy nekrológ, amely Endrődy Zsuzsannáról szólt, a fenntartó Szeretetszolgálat egykori vezetőjéről, aki nagyon sokat tett azért, hogy Jászberényben is felépülhetett ez a dicsőséges szimbólum. Egy éve még az ünneplők között volt. Betegsége, amelyet alázattal viselt, elszólította őt tavaly márciusban az örök hazába.

Az ünnepség a Liska József Katolikus Erősáramú SZKI és Gimnázium vegyes karának zenés, prózás műsorával folytatódott. Köszönet ebben a felkészítő tanároknak, közreműködőknek Baginé Szalka Eszternek, Taczman Máriának és Cseh Dánielnek. Felemelő érzés volt őket hallgatni ezúttal is.

Az ünnepi hálaadó szentmise ezt követően kezdődött, dr. Novák István plébános, iskolaigazgató celebrálásában.

A prédikációt Muhari Ferenc diakónustól hallhattuk. „Imádunk Téged Krisztus, és áldunk Téged! Mert szent kereszted által megváltottad a világot!” – kezdte ezzel az idézettel a diakónus a beszédet. Majd folytatta: „Krisztus azért jött, hogy megváltsa a világot. A fénykereszt felszentelésének évfordulóján mit is jelent ez számunkra? A fény- szó benne van a szimbólum nevében, mert fényt áraszt. A megváltó Krisztus világítja meg a hittel imádkozókat, ez a fényesség kíséri őket. Jézus magára vállalta az emberiség terhét. Sokat szenvedett értünk. Együtt kell érezni vele, de nem kell, hogy az örömöt elnyomja a bánat, hiszen általa vagyunk megváltott emberek. A kereszt mindig nehéz, ha nem nehéz, nem is kereszt. Mindig figyeljünk ezért Krisztus keresztjére.” – zárta gondolatait Muhari Ferenc diakónus.

Az ünnepi szentmisét követően a hívek, a vendégek az intézmény udvarába vonultak át a világító fáklyák mellett. A fénykeresztnél közös imádság, ének hangzott el. Az események szépségét emelte a fehérbe borult táj és a szakadó hópelyhek, így február derekán. Az ünnepség az idősek otthona ebédlőjében szeretetvendégséggel, beszélgetéssel folytatódott az idei, immár ötödik évfordulón.

Buschmann Éva

Buschmann Éva

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?