Abszurd humorban fürdő este

A nemzetközi nő és Zoltán napot követő pénteken, a L’art pour L’art színtársulat előadását tekintette meg, az igencsak nagy számban összegyűlt nagyérdemű, az Ifjúsági Ház színpadán. Mi sem tudjuk miért, de a Halványlila gőz címet viselő színjáték, kellően próbára tette a nevetésért felelős rekeszizmokat.

Már a cím is elárulhatja, nem mindennapi szórakozás várta azokat a szerencséseket, akik megtekintették a hazai abszurd humor tótumfaktumainak 17. önálló színházi estéjét, amit csak azok láthattak, akik akarták. Ez azért is igaz, mert ha valaki minden nap meg szeretné nézni őket, valószínűleg csalódna, hiszen nem minden nap mutatjuk be műsorukat, ráadásul Jászberényben igen ritkán.

Aztán elindult az előadás, úgy, hogy még el sem kezdődött, ráadásul egy alapos irodalomórával. Ahol a színház anatómiáját ismerhettük meg, éspedig, hogy fontos elemei a színpadnak a függöny,annak eleje, hátulja, éle és bár egy aljjal, egy darab tetővel rendelkezik, két oldala is van, mármint a színháznak.

Rövidesen tájékozódhatunk a géniusz Költő alkotói fantáziájának legújabb drágaköveiről és lélegzetvételnyi időt követően bekukkanthattunk, maga Leopold diamesélő előadásába. Itt halálra izgultuk magunkat a rettenetes róka kalandjain és láthattuk hogyan imádják egymást egy ünneplő család tagjai.
Nem maradt el egy mély személyiség elemzés sem, mely az amúgy kifürkészhetetlen társkereső hirdetések dekódolásait fejtegette. Ebben a nézősereg egyik hölgy tagja is kellett, hogy segítse, a kiköpött japán úr munkáját.

Elképedhettek a kíváncsi nézők Kíváncsi Hajnalka legújabb műsorszámán, azon: vajon mire jó az, ha az ember képes tíz másodpercet visszautazni az időben!

Zigóta és Margit társaságában látogatást tehettek a fogászaton, ahol új csoda kiszül. Ugyanis Besenyő Margit bejelentette: „Kislányom, legközelebb úgy viszlek el a fogorvoshoz, hogy te nem jössz.”

Hát normális?a híres szállóigévé vált mondat nélkül nem lehetne L’art pour l’art, ahol együtt szerepelnek a színpadon a már-már világhírűnek számító Besenyő család tagjai. Ott aztán Besenyő Pista bácsi mesélt nekünk a cápabajusz rejtelmeiről és arról, hogy hogyan idomítsunk egy kolbászt a leghűségesebb kutyánál is engedelmesebbé.Anti bácsi is jó egészségben volt,olyan jóban, hogy még a nőkről is képes volt énekelni a manézs sarkában.

A maga sajátos megszólalásaival, szeleburdi személyiségével, nyers humorával Pandacsöki Boborján bármilyen szerepet képes hozni. Most sárkányölő lovagként tárgyalt a királlyal, aki felbérelte, de nem adhat számlát, mert nincs lovagi végzettsége.

A szeretet hangoztatása mindig is jelen volt az előadásban, a záró énekes zenedarabban sem maradhatott el hangoztatása, így a közönség egy közösségként élhette meg a szeretetet, a kollektív röhögéseken keresztül.

Szuperlatívuszok és egekbe magasztalás helyett, szerényen megkérdezném:mi lehet a titka a mágikus négyes varázslatos színpadi jelenlétének?Erre a társulat tagjai is csak azt mondanák: halványlila gőzük sincs!

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?