Fényképeken városunk

Szülővárosom Jászapáti címmel nyílt fotókiállítás február 9-én, pénteken, a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjteményben. A Jászapái születésű Bugyi László „Guriga” a városról készült legszebb fényképeit mutatták be a Vágó Pál Múzeumban.

A 2018-as esztendő első időszaki kiállításaként fotótárlatnak ad otthont a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény. A megnyitón a gyűjtemény vezetője, Kökény Gábor köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket és a kiállítás anyagát adó, összeállító Bugyi Lászlót, közismert „művésznevén” Gurigát, a Jászság tehetséges fotográfusát.

A fotósról sokat sejtető méltatás hangzott el, a város polgármesterétől, Farkas Ferenc szavaiból: „a magát fotográfusnak tituláló kiállító, mentes minden fellengzősségtől, hiszen képeiből látszik az alázat kedvenc hobbija a fotózás a természet, az élővilág és az épített környezet iránt. Minden fényképéhez lelke egy darabját is hozzáadja. Munkája mellett járja szűkebb pátriáját, a Jászságot, hazánkat, de láthatók tőle külföldön készült remek fényképek is.” Beszéde végén megköszönte a kiállító munkáját és felajánlását, ugyanis a fotók, a jászapáti városháza falait fogják ékesíteni, színesíteni a tárlat zárását követően.

A Jászapátin született, hosszú ideje Jászberényben élő fotográfus, Bugyi László természetelvű képalkotó, egy profivá lett autodidakta, közel egy évtizede hódol a hobbifotózásnak. Világlátása középpontjába a jász táj áll, főként annak természeti szépségeit örökíti meg, de egy – egy épület tér és városrész is magával tudja ragadni. Elmondta, hogy egy kis kompakt géppel kezdte és az interneten osztotta meg képeit, amelyek tetszettek az embereknek, többek között itt a Jászságban is, és elkezdett komolyabban foglalkozni, tanulni a fotózást. Most egy Nikon 5100 gépet használ, de nem is az eszköz, sokkal inkább a fotós látásmódja, a kreativitás és a szerelem a fotózás iránt, azok, amik megigéznek egy – egy elkészült fényképet. A Szülővárosom Jászapáti című kiállításán régi és friss fotók is megtekinthetők, melyek közül látható az alkotónak a legkedvesebb is. Arra a képre a legbüszkébb, ami a gimnáziumot ábrázolja, ugyanis az épületet nem lehet fotózni, mert park van előtte és takarják a fák. Mégis sikerült, egy félkörben fotózott, kilenc képből készült panoráma képet készíteni, amit egy program segítségével összefűzött.

Az fotókat végigjárva, megszemlélve, a látvány mögött egy művész lelke szól a nézelődőhöz. A valóság képi megjelenítése mögött ott érezzük a művész lelkét, a városhoz, a tájhoz való kötődését.
A Szülővárosom Jászapáti című fotókiállítás egy hónapig volt megtekinthető a Vágó Pál Helytörténeti Gyűjtemény nyitvatartási idejében.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?