Iskolagaléria alakul

A nagyböjti időszak kezdetén bensőséges ünnepség keretében fogadta a Nagyboldogasszony Katolikus Iskola Telek Béla művésztanár felajánlását. Az Útszéli kereszt című festmény az iskola aulájában foglalta el méltó helyét.

Hamvazószerdán érkezett meg az alkotás az iskolába, így a húsvétra hangoló böjti napok méltó módon vették kezdetüket. A Pro Urbe-díjas alkotónak, a tanítóképző nyugalmazott művésztanárának felajánlását dr. Novák István főigazgató atya köszönte meg, majd Muhari Ferenc diakónus megszentelte a festményt.

Telek Béla tanár úr röviden bemutatta a kép keletkezésének történetét. Pilinszky János Négysoros című verse volt a fő ihletforrás – „Alvó szegek a jéghideg homokban. / Plakátmagányban ázó éjjelek. / Égve hagytad a folyosón a villanyt. / Ma ontják véremet” – és az erdélyi élmények, amikor kinttartózkodása alatt magyar ajkú pedagógusokat tanított. Elmondta, hogy a festmény eddig egyszer volt kiállítva, és kifejezte reményét, hogy ebben az intézményben méltó helye lesz.

Az iskola vezetése és tanári kara örömmel fogadta a felajánlást és továbbra is szívesen várják jászsági alkotók szakrális jellegű festményeit azzal a nem titkolt céllal, hogy elindulhasson egy iskolagaléria kialakítása. Kifejezték hálájukat a művésztanárnak, hogy most is szívén viseli a gyerekek esztétikai nevelését. Többször elhangzott, hogy az iskola pedagógusai közül többen neki köszönhetik a művészeti nevelés igényét, annak hangsúlyozását az oktató-nevelő munkában.

Taczman Mária

Taczman Mária

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?