Bál a negyedszázados Maciért

A 2018-as esztendő a Maci Alapítvány és az általa működtetett óvoda különleges éve, hiszen ebben az esztendőben negyedszázados jubileumukat ünnepelhetik. Ennek jegyében rendezték változatos programokkal színesített alapítványi báljukat is, február 10-én a Déryné Rendezvényházban.

A Maci Alapítvány logójának kedves medve feje, hangulatosan pislákoló mécsesekből kirakva fogadta a Déryné Rendezvényház aulájába megérkezőket. A lépcső tetején, már az este háziasszonya köszöntötte és kínálta az üdvözlő röviditalokkal a vendégeket, megalapozandó a hangulatot. Az előtérben – stílszerűen, – egy hatalmas plüssmackóval többen is viccesen fotózkodtak. A teremben az ízlésesen terített asztalokat vidáman beszélgető, fiatalos társaságok ülték körül. A Maci Óvoda és Alapítvány nevelő munkáját, működését segítő pedagógusok, támogatók, szimpatizánsok, valamikori és jelenlegi munkatársak, a mostanában vagy korábban odajáró gyerekek szülei és azok az egykori ovisok, akik időközben felnőtté váltak. Ilyen volt a bál háziasszony szerepére felkért és azt örömmel vállaló Pető Izabella is, aki mint elmondta, ovis évei legszebb emlékei kötődnek a „macihoz”.

Bevezetőjét követően áldásra kérte Somogyi Pétert a „Lélekszerelés” megalapítóját, aki néhány szóban beszélt az óvodai pedagógiai munka jelentőségéről, ami meghatározhatja egy kis emberke életét, mikor az bekerül első társadalmi közösségébe. Pontosan azért, mivel tudja, ez milyen fontos dolog, tette meg áldását, amihez kérte a jelenlévők csatlakozását is, a mindenki elé kikészített kis imádság közös elmondásával.

A bál megnyitóbeszédének megtartására a háziasszony az est fővédnökét, Pócs János országgyűlési képviselőt kérte föl. Tanulságos kis történetekkel tarkított szavai arról szóltak, mennyire fontos a törődés, a szeretet a gyerekek életében. Jelképesen egy virágcsokorral köszöntötte és köszönte meg a „macis” dolgozók munkáját, melynek során a gyerekek, sok-sok élmény részesei lehetnek.
A köszöntők sorában a Maci Alapítvány megálmodója, alapítója, szíve-lelke, és az együttnevelés elkötelezett híve, Dobó Katalin következett. Pergő könnyei közepette, meghatott hangon, de közvetlenül köszöntötte a vendégsereget: „Tök jó, hogy itt vagytok!” A továbbiakban örömét beszélte el, azt, hogy miattuk vannak itt olyan sokan és érzi a törődést, a szeretetet, ami feléjük árad. A tevékenységükről is szólt: ha mást nem tudnak tenni a gyerekeknek, egy elfogadó, szerető, erőszak és ítéletmentes környezetet teremtenek. A szülők felé fordulva pedig adják nekik a támogatást, akkor sokkal többet érnek el, mintha a gyerekeket akarnák megjavítani. Elmondta, hogy a 2018-as évük az ünneplésről szól, nem fognak dolgozni, nem csinálnak semmit, csak ünnepelnek a gyerekekkel, a szülőkkel és a kollégákkal együtt. Végezetül felkérte a társaságot, emeljék közösen pezsgős poharaikat a Maci Alapítvány elmúlt 25 évére, és arra, hogy az elkövetkezőkben is legyen sikeres annak tevékenysége. A bálozó társaság felállva, tapsolva és poharaikat összekoccintva, majd magasra emelve szívesen teljesítette a felkérést.

Bemutatásra került egy rövidfilm összeállítás a Maci Ovi életéről, a belsőteremben pedig fényképek sokasága, albumok, gyermekrajzok kínáltak bepillantást az alapítvány tevékeny hétköznapjaiba.
A színpadon a Cimbaliband csapott a húrokra, népzenével kevert modern kelet-európai életérzés természetes formában áradt a hallgatóságra és fokozta hangulatát.

Időközben a Vincellér étterem csapata folyamatosan szolgálta fel a háromfogásos vacsorát. Ahogy fogytak a falatok a tányérokról, úgy népesült be a parkett táncolókkal. Aztán egyszer csak, egy pillanatban meglepetésképpen, a Maci csapata összeállt és együtt énekelték gitárkísérettel a suli dalt, melynek refrénjénél a közönség is bekapcsolódott. Rövidesen a felajánlott tengernyi tombolanyeremény sorsolása kezdődött. A szelvények vásárlói nem csak a nyereményekben reménykedhettek, de egyben támogatták is az alapítványt, ami a bál teljes, – egyéb bevételét is, – udvari játékok fejlesztésére kívánja fordítani. A tombolát követően a Folk On 45 formáció népdalokkal vegyített világslágerei igyekeztek felrázni és újra táncba vinni hajnaltájt a nagyérdeműt. Ebben aztán a Jászság néptáncosai is segédkeztek, moldvai csángó körtáncba egyesítve a bálozók csapatát.

A bál sikerét és jó hangulatát mutatja, hogy az utolsó társaságok távozásakor már hangicsáltak a madarak az ágakon.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?