Bemutatkozott a DK képviselőjelöltje

Jelöltbemutató fórum helyszíne volt a Városi Könyvtár kamaraterme február 15-én délután. Az érdeklődőket a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjelöltje dr. Gedei József várta, és az esemény keretében ismertette programját, céljait.

A fórum keretében, a Jászságban először Jászberényben, dr. Gedei József személyesen jelentette be, hogy a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőnek jelöli, Jász-Nagykun Szolnok megye 2. számú választási körzetében. Támogató szervezet a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd és a Szolidaritás.

A jelöltet a mintegy harmincöt szimpatizáns – köztük a baloldali pártok helyi vezetői, aktivistái és öt újságíró –, számára nem kellett bemutatni, hiszen 2010-ig a Felső-Jászság országgyűlési képviselője és Jászberény polgármestere is volt szocialista színekben. Azóta DK-s önkormányzati képviselőként – ahogy megfogalmazta – „küzdök az általam helyesnek vélt igazságokért, azokért az értékekért, amelyeket alapvetően a baloldal képvisel.” A rendezvényre invitáló szórólapja szerint dr. Gedei József ügyvéd, Európa-jogi szakjogász, „Az esélyes ellenzéki jelölt.”

„Gondolkodni, szólni és tenni vagyok köteles embertársaimért!” jelmondata jegyében tanulmányainak egyfajta eszenciájaként próbálta gondolatait a hallgatóság figyelmébe ajánlani. Vetített képekkel illusztrált fejtegetése az Áldott béke vagy átkozott háború? alcímet viselte, melynek tartalma négy részből állt össze. „Az áldott történet” valamint „Az átkozott történet” részt a választókerület helyzetének értékelése követte, majd mindezeket a képviselő-jelölti program zárta.

Az áldott történettel, Európa történetével a görög filozófián keresztül, a római jogon, kereszténységen át jutott az Európai Unióhoz, az európai értékekhez.

Az átkozott történet egy Leviathan idézettel indul: „A kormányzat szörnyé válik, ha abszolút hatalmat birtokolhat.” Gedei szerint átkozott a történet, ha a kormányok a magánszférát fürkészik, a polgárok zsebében nyúlkálnak, egyre nagyobbak a társadalmi egyenlőtlenségek, magas a korrupció, nemcsak az országban, de kistérségünkben is. Az EU-s források pozitív hatásaiból a társadalom kétharmada alig, vagy egyáltalán nem részesül, a fejlesztések jó része nem optimálisan hasznosul, és nem a modern gazdaság kiépítését ösztönzi.

A választókerületről – illetve az Észak-alföldi régióról ahová tartozik –, elhangzott, hogy a 11. legszegényebb az európai régiók között. Bár a Felső-Jászság jelentős gazdasági szereppel bír, az Alsó-Jászság ettől jelentősen elmarad. Torzulások látszanak a gazdasági életben, alacsony hozzáadott értékű termelés a jellemző, az önkormányzatok területet befolyásoló szerepe gyenge, kevés a munkaerő, ami van, az pedig nem megfelelően képzett. A Jászság speciális problémájának nevezte az elvándorlást.

Céljai között fogalmazta meg – ez egyben képviselőjelölti programja is –, az áldott történet értékeinek követését, a béke megőrzését, a kulturális és vagyoni gyarapodás kiterjesztését a választókerület minden lakójára, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését és az igazságtalanságokkal szembeni fellépést.

Előadása egyik utolsó kockája tömören fogalmazta meg politikusi krédóját: „Ígérem olyan kitartóan küzdök a közéletben, ahogyan küzdöttem gyári munkásként a jogi tudásért, ügyvédként ügyfeleimért, vasemberként a sportban.”

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?