Cirkusz új köntösben

Február 2-án, pénteken rendhagyó cirkusz érkezett a Pájer Antal Művelődési Házba, ahol ezúttal nem szokványos körülmények között láthattuk a már jól ismert produkciókat.

Kicsik és nagyok sorakoztak a rendezvény helyszíne előtt a késődélutáni órákban, hogy átélhessék a cirkuszi élményt, ezúttal a klasszikusoktól eltérő környezetben. A porondmesteri egyenruhába öltözött művészek a küszöbön átlépve nyomban eloszlatták az idegen közeg miatt támadt kételyeket.

A cirkuszok nyújtotta lebilincselő élményt már a 18. század óta élvezhetjük, amikor egy londoni iskolában akrobatikusok, erőművészek és kötéltáncosok közreműködésével mutatták be a lovasgyakorlatokat a növendékeknek. A mutatványt évekkel később már tömött széksorok vették körül. A cirkusz intézménye azóta számos újításon esett át. Az erre a célra felhúzott épületeket felváltották a sátrak, ahol később vándorművészek szerepeltek immáron vadállat mutatványokkal is kiegészülve. Lassan létrejöttek az úgynevezett cirkusz dinasztiák, akiket ma már senkinek sem kell bemutatni.

Jászapáti város ennek a közismert szórakoztató műfajnak egy új változatát tapasztalhatta meg a Junior Cirkusz vendégszereplésével, akik a hagyományoktól eltérően – vagy éppen hogy visszatérve a gyökerekhez – zárt térben bizonyították tehetségüket. Az egy órás, vidám műsor zsonglőr attrakcióval vette kezdetét. A levegőben repkedő karikákról és bábukról az előadók között kanyargó, egykerekező artistalány vonta el olykor a figyelmet. A komoly koncentrációt igénylő bemutatót követően bohócparádé oldotta a feszültséget, melyben a közönségből kiválasztott gyerekeké és bátor felnőtteké volt a főszerep. A társulat remekül fokozta a hangulatot, és a könnyed székes játék után bevetette csillogó palástba burkolt hastáncosnőit, kik mellé igen rémisztő kísérőket rendelt. A két óriáskígyó az est abszolút szenzációja volt, akikkel a kellően hősies résztvevők még fotózkodhattak is a szünetben. Azonban a pihenőidő sem telt eseménytelenül, popcorn, édességek, léggömbök és tombolaszelvények vásárlására is lehetőség nyílt, amíg a társulat felkészült a második felvonásra. Bravúros mutatványok, varázs show, interaktív zenekar és görgőkön való egyensúlyozás is megelevenedett a porondon, majd a szerencsések kézhez kaphatták kisorsolt jutalmaikat.

A Junior Cirkusz társulata nem pusztán a helyszínválasztás miatt bizonyult rendkívülinek, ugyanis tagjai zömében fiatal, artistaiskolában tanuló művészek voltak. Sikerük egyértelműen megmutatkozott a nézőteret megtöltő izgő-mozgó gyerekek, sőt még szüleik ámuló arcán és a műsorszámok után felcsendülő tapsviharon keresztül is.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?