A mozgás fontossága

Január 26-án, az év első Baba-mama klubján a mozgásfejlődésé volt a főszerep a Városi Könyvtárban, ahol Jancsikné Nagy Tünde gyógytornász osztotta meg a résztvevőkkel a fontos tudnivalókat.

Érdeklődő, újdonsült édesanyákkal telt meg a könyvtár gyerekrészlege péntek reggel 10 órakor, akik mind azért érkeztek, hogy szakértőtől ismerhessék meg kisbabáik növekedésének főbb lépéseit.
Jancsikné Nagy Tünde gyógytornász készséggel állt a jelenlévők rendelkezésére, és már a belépéskor ellátta őket egy mozgásfejlődést részletező táblázattal, melyet otthoni környezetben is nyugodtan tanulmányozhatnak. Miután a játszószőnyeg minden sarkát elfoglalták az apróságok, bele is kezdtünk a tudományos részletekbe.

Megtudhattuk, hogy a mozgásfejlődésnek meghatározott szakaszai, funkciói vannak, melyek fokozatosan épülnek fel és kihatnak egymásra. Ez a fajta folyamat nemcsak, hogy az egyik leglátványosabb, de a háttere minden egyéb agyi és idegrendszeri érésnek is. Végigkövettük a fejlődés lépcsőfokait a fej beállítódásától egészen az állás és a járás elsajátításáig. Hónapokra lebontva betekintést nyerhettünk a normál, valamint a kóros fejlődés jellemzőibe és a két véglet közötti különbségekbe, majd sorra vettük, mit szabad és mit nem, ha azt szeretnénk, hogy kisbabánk a maga módján tapasztalhassa meg a mozgás örömét.

Később rátértünk a mozgássegítő eszközök alkalmazására, kiemelve a bébikomp használatát, mely olyan károkat okozhat, mint a szem-láb koordináció hiánya, a helytelen járás, vagy a rossz egyensúlyérzet. Természetesen azok a módszerek is szóba kerültek, melyek jótékony hatással vannak a gyermek fejlődésére, így például a babaúszásról hamar eloszlattuk a negatív tévképzeteket. Jancsikné Nagy Tünde felhívta a figyelmünket arra, hogy a mozgásfejlődés során keletkező károknak később komoly következményei lehetnek, ezért nem szabad vesztegetni az időt, ha bármilyen furcsaságot észlelünk.

Az esemény végén a jelenlévők tapasztalataikat és felmerülő kérdéseiket oszthatták meg a gyógytornász előadóval, aki tanácsaival megnyugtatta a bizonytalan édesanyákat.

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?