A rajz szeretetét kell megtanítani

A Hamza Múzeum és Jász Galéria idén is folytatja a nagy sikerű műhelymunkát, amit szombat délután már 14. alkalommal rendeztek meg. A Műhelytitkaink sorozat kiállítójaként és a foglalkozás vezetőjeként Telek Béla művésztanárt, városunk díszpolgárát köszönthettük.

Farkas Edit múzeumigazgató örömmel köszöntötte Szabó Tamás polgármestert, Hajnal-Nagy Gábor alpolgármestert és Telek Béla tanár urat, valamint a közönség soraiban ülőket. A Hamza házaspár egykori otthona ismét megtelt a művészet kedvelőivel, akik közül sokan barátként köszöntötték a 81 éves Béla bácsit. Ráhangolódásként a társművészet kulturális élvezetét Móczó Árpád hozta el hegedűjátékával. Az év első műhelymunkáján az olajpasztell-technika csínját-bínját sajátították el az alkotni vágyók, melynek történelmi múltját Kerekné Mihalik Judit ismertette.

Az olajpasztell a múlt század vívmánya, amit először 1949-ben Pablo Picasso kérésére a Sennelier Festékboltban állítottak elő. Picasso olyannyira elégedett volta krétaszerű anyaggal, hogy a 48 színárnyalat mindegyikéből 40 darabot vásárolt. Az olajpasztell pedig ezt követően igen népszerűvé vált, hiszen még ma is gyártja a híres párizsi bolt.

A nehéz, ámde különleges technika városunk elismert tanárát, Telek Béla bácsit is alkotásra ösztönözte. A kiállításra készített műveit a Galéria termében tekintettünk meg, de előtte Farkas-Gattyán Adrienn Zóra művészettörténész mutatta be Béla bácsi művészetét és pályafutását. Bár a közönség jól ismeri őt, hiszen évtizedekig a Gyakoroló iskola és a Tanítóképző Főiskola tanári karában tisztelhettük. Mindig kiemelten kezelte a művészet népszerűsítését, alapító tagja volt az 1985-ben újjáalakult Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, valamint az Alkotárs Művészeti Egyesületnek Jászberényben. Munkásságát tavaly áprilisban az önkormányzat a Város Díszpolgára címmel ismerte el. Béla bácsi a képzőművészet valamennyi területén jeleskedik, olajfesték, akvarell és pasztell munkáit számos kiállításán megcsodálhattuk. A tanár úr jól bánik a humor és a kézügyesség adományával, hiszen e kettő találkozásából szórakoztató karikatúrák születnek a keze alatt.

Ugyan az olajpasztell nem tartozik a kedvenc technikái közé – tudtuk meg a művésztanártól – mégis szívesen kísérleteik vele, a műhelymunkára pedig örömmel mondott igent egykori tanítványai megkeresésére. – Nehéz elsajátítani ezt a technikát, különösen azért mert nem javítható. Az olajpasztell titkára még én sem jöttem rá, de úgy vélem, hogy a diákokat elsősorban a rajz szeretetére kell megtanítanunk– mondta a tanár úr, majd ezzel a mentalitással kezdődött a délutáni alkotás.

Béla bácsi készségesen adta az tanácsokat a bátran satírozóknak, vagy épp az óvatosan rajzolgatóknak, akik közül többen még csak ismerkedett a technikával.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?