Mindig közös az érdem

A Jászberényi Fejér Mária Díszítőművészeti Szakkör több évtizede ápolja és őrzi a népi hímzéshagyományt. Vasné Sass Katalin a szakkör vezetésétől kezdve igyekszik népszerűsíteni munkájukat, amit a Magyar Művelődési Intézet kuratóriuma januárban örökös Népi Iparművész címmel díjazott.

Vasné Sass Katalin közel négy évtizede foglalkozik hímzéssel, mely mára hobbiból hivatássá, sőt a szívügyévé vált. Kezdetben a Hűtőgépgyári szakkör egyesületét erősítette, majd 1982-ben elvégezte a népi díszítőművészeti szakkörvezetői tanfolyamot a Jászberényi Tanítóképző Főiskola szervezésében. Ezt követően a Jászberényi Fejér Mária Díszítőművészeti Szakkör vezetője lett. Mai napig örömmel gondol vissza felkészítőjére Fejér Mária tanárnőre, akinek nevét büszkén viseli a szakkör.

Vasné Sass Katalin nemcsak az országban, hanem a határon túl is népszerűsíti tevékenységüket, számos kiállításra többek között Japánba, Kínába, Olaszországba és Angliába is eljutott a jász hímzés. Szűnni nem akaró lelkesedését 2001-ben a Magyar Művelődési Intézet Népi Iparművész címmel díjazta. Ezt követően háromszor öt éven át zsűrizésre vitte szakkörének legékesebb munkáit, így idén januárra a megyében egyedüliként megvédte Népi Iparművész címét. – Nagyon jó érzés, hiszen ebben az életem benne van. Az érdem mindig közös, ezt a kitüntetést nemcsak én kaptam. A szakkörrel összedolgozunk, én kitalálom a mintát a hímző asszonyok pedig öltéseikkel segítenek megvalósítani. – részletezte Katalin, majd azt is elárulta, hogy szigorú követelményeknek kell megfelelni a zsűrizésen. Fontos szempont a precíz kivarrás, az anyag széle, egyszóval a minőségi munka.

Az évek alatt felhalmozott tudást igyekszik átadni minden érdeklődőnek, így városunkban havonta szakkört, az ország különböző területein pedig évente négy hetes alkotótábort szervez. Ezenfelül jó kapcsolatot ápol vidéki szakkörökkel, ahova előadónak is rendszeresen meghívják. – Célom és feladatom, hogy saját tájegységünk művészetét megismerjük és más területek hímzéskultúráját eredetiségben felkutassuk, megőrizzük és átadjuk az utókor számára. – mondta a szakkör vezetője.

Fotó: jasznaplo.hu

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?