Tegyünk közösen a tiszta Jászberényért!

Január közepére megérkezett az idei első hó is, amely nemcsak a szolgáltatóra, de a lakosságra is többletfeladatot ró. A közterületek karbantartását végző Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. nagy hangsúlyt fektet a megnövekedett téli feladatokra, melyekről Horgosi Zsolt vezérigazgatót kérdeztük.

Az aktuális feladatok egyike a lebontott karácsonyfák elszállítása, melyre két körben került, kerül sor.

Igen, immár ötödik éve, hogy szelektív járat gyűjti a karácsonyfákat. Éves szinten átlagosan 5 tonna fenyőfa gyűlik így össze. Két járatot szoktunk indítani januárt elején, az egyik 11-én volt, a másik 18-án lesz. Természetesen a később lebontott karácsonyfák leadására is van lehetőség az egész évben működő Hulladékudvarban.

A Szelei út végén található létesítmény már másfél éve áll a városlakók szolgálatában. Beváltotta hozzá fűzött reményeiket?

A lakosság megszerette, megkedvelte a Hulladékudvart, és jelentős mennyiségű szemetet szállítottak már oda. Elmondhatom, hogy meghozta a várt eredményét, hiszen az ott leadott hulladék már nem terheli a várost. E mellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy a többség ugyan tájékozott, de még mindig előfordulnak kivételek. Volt olyan eset, amikor gáztűzhelyet vittek a Hulladékudvarba, holott az a méhtelepre való. A lerakható hulladékfajtákról és mennyiségekről bővebben honlapunkon vagy telefonon tájékozódhatnak.

A zöldhulladék-szállítás terén milyen változásokat tapasztalhatunk?

A hulladékgazdálkodás terén a vertikális integráció jegyében az OHKT előírásaival és a NHKV Zrt. koordinálásával területünkön is integrált közszolgáltató, a Szelektív Hulladékhasznosító és Környezetvédelmi Nonprofit Kft. fogja a közszolgáltatói feladatokat ellátni. Az új szolgáltató Salgótarjántól Hatvanon át az egész Jászságot lefedi. Társaságunk ennek a kft-nek az alvállalkozójaként fogja majd Jászberényben végezni a zöldhulladék-szállítást. Jelenleg a társulási döntéseknek megfelelően folynak az előkészítő munkák.

Tehát a lakosság ebből jelentősebb változást nem fog tapasztalni.

Nem, hiszen ugyanazok az autók és munkavállalók végzik majd a feladatokat. Várhatóan az első negyedévben le is zárul a folyamat.

Melyek a legfontosabb feladatok a hulladékgazdálkodás terén az idei évben?

Ezeken túlmenően szeretnénk intenzívebb kommunikációs kampányt folytatni a lakosság felé, melyben kiemelten a számítunk helyi médiumokra. Még mindig azt tapasztaljuk, hogy sok esetben az emberek nincsenek tisztában a különböző hulladékfajták szabályos gyűjtésével, kihelyezésével. Gondolok itt arra, hogy nagyon sokszor találkozunk azzal, hogy a szelektív hulladék kihelyezésre kiosztott zsákban nem oda való anyagok kerülnek kihelyezésre. Vagy, a lakosság többlet háztartási hulladéka nem a céglogóval ellátott, erre szabványosított zsákban kerül ki. Ebben az évben tehát a szélesebb körű, bővebb és gyakoribb tájékoztatásra szeretnénk a hangsúlyt fektetni. Erre egyrészt azért van szükség, hogy megfeleljünk a jogszabályi előírásoknak, másrészt – ami talán a legfontosabb – ezen szabályok betartásával közösen szebbé és tisztábbá tehetjük a környezetünket.

Mi történik a nem megfelelően összeállított csomagokkal, és mekkora terhet ró mindez a társaságra?

Ha a szelektív zsákokba nemcsak a bele illő dolgok kerülnek, akkor kollégáim kommunális hulladékként kezelik, s így a hulladéklerakóra kerülnek az újrahasznosítás helyett. Nem beszélve arról, hogy mindez jelentős veszteséget okoz a szolgáltatónak, az amúgy is alacsony rentabilitást tovább rontja. Az ebben való előrelépés mozgatórugóját bővebb tájékoztatásban és lakosság együttműködésében látjuk.

Ha már a lakossággal való együttműködést említette, a síkosság mentesítés terén mennyiben veszik ki részüket az ingatlantulajdonosok?

Önkormányzati rendelet írja elő, hogy az ingatlan előtti járdaszakaszt a lakosoknak szükséges síkosságmentesíteni. Erre több lehetőség is van, köztük a környezetbarát anyagok mint, faforgács, sóder, apró zúzott kő, homok, de az útszóró só is használható a járdákon. Új megoldás a kalcium-klorid, ami nem tesz kárt a betonban és a térkőben. Ezzel az anyaggal azonban vigyázni kell, csak megfelelő módon, kesztyűben szabad kijuttatni. Sajnos tavaly is szembesültünk azzal, hogy egyesek folyamatosan kiürítették a közterületen kihelyezett sótárolóinkat, mellyel közveszélyes állapotot idéztek elő. Reményeink szerint idén ezen esetek száma is jelentősen lecsökken. Ugyan ezidáig kevésbé tapasztalhattunk nagyobb havazást és tartós mínuszokat, de cégünk felkészült, és készen áll a téli időjárás okozta feladatok ellátására. Készenléti szolgálatunk folyamatosan működik, valamint három új járművel bővített géppark áll rendelkezésünkre. Így összesen négy teherautó, hat kistraktor és egy MTZ traktor végzi a hótolást, sószórást szükség szerint.

Milyen menetben történik a síkosságmentesítés?

A munkát ütemterv szerint végezzük. Elsőként a főbb gyűjtő utak, illetve a közintézmények környezete, a buszmegállók, hidak és a gyalogosátjárók síkosságmentesítése folyik. Ezek után kerül sor a 2. és 3. ütembe sorolt utcák síkosságmentesítésére. Fontos lenne, hogy környezetünk sikosságmentesítésében mindenki vegye ki a részét ahogy azt a jogszabályok és az önkormányzati rendelet szabályozza, illetve mindenki figyeljen a környezetében élő, esetleg a munkákban segítségre szorulókra. A járdák takarításakor gondoljunk az olvadó hólé lefolyására is, fordítsunk figyelmet a víz elvezetésére az árkok, lefolyók irányába, hiszen ha ez a víz nem tud elfolyni, akkor a járdára ráfagyva igen veszélyes lehet.

 

A Hulladékudvar elérhetőségei:
5100 Jászberény, Szelei út 0337/ hrsz.
Telefonszám: 06-57/411-933
Honlap: www.vvzrt.hu/hulladekudvar/

Gergely Csilla

Gergely Csilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?