Éremszerzés a röplabdások célja

Városunk női röplabdacsapata nagyjából túl van a bajnokság felén. Így rövid értékelésre kértük a Jászberényi Röplabda Klub elnökét Oszvald Nándort.

Követve a csapat szereplését úgy látszik, hogy minden a terveknek megfelelően alakult.
Igen én is így vélem, hogy a terveknek megfelelő teljesítményt nyújtott a felnőtt csapat, annak ellenére is, hogy sokan leírták az előző szezon végeztével a berényi röplabdát. Amikor vezetésemmel felállt az új elnökség, első lépésként a hangulatot próbáltuk helyre tenni, pozitív irányba terelni a dolgokat, ami úgy érzem sikerült is. Nagyon sok segítséget kaptunk a városvezetéstől és nagyon jókor jött az is, hogy TAO-s lett a mi sportágunk is. Igaz ugyan, hogy mindez csak a tavalyi év végén realizálódott, de előtte nagyon sok előkészületet kellett elvégeznünk. Első lépéskén a költségeink leszorítására törekedtünk, ami roppant nehéz volt, hiszen egy ütőképes együttest szándékoztunk létrehozni. A csapat magja össze is állt, de látható, hogy a kispadunk nagyon rövid, ahol az utánpótlás csapat tagjai foglalnak helyet, de ezzel együtt sem bántuk meg.

Úgy tűnik a saját nevelés elve érvényesült, hiszen csak két fő légióst szerződtettek. Nem lesz ez kevés? Hiszen az éles meccsek ezután jönnek.
Az országban több szakemberrel vagyunk kapcsolatban és szinte mindannyian azt mondták, hogy nagyon jól sikerült a kezdőcsapatot összeállítanunk, de a két vendégjátékos szerintük is kevés lesz. Bizonyára igazuk is van, de nekünk nem szimpatikus a sok-sok külföldi játékos szerepeltetése. Mi mindenképpen jászberényi és elsősorban környékbéli, de mindenképpen magyar játékos szerepeltetésében gondolkodunk. Ha ez végképp nem jön össze, akkor nézünk csak szét külföldön. Az a határozott véleményünk, hogy úgy tud fejlődni a magyar női röplabda, ha honfitársaink alkotják a csapat gerincét. Egyébként az utánpótlás nevelés tekintetében „beszédes” számadatokkal is tudok szolgálni. 56 utánpótláskorú játékossal vettük át a klubot és most 130 főnél tartunk. Kihelyezett tagozatunk van Nagykátán, Jászkiséren és Besenyszögön. Továbbá lépéseket tettünk Jászfényszaru és Jászárokszállás bevonására is. Elgondolásunk az, hogyha e településeken tartott foglalkozásokon,edzéseken tehetséges lányokat fedeznek fel edzőink, azokat majd Jászberénybe képezzük tovább és a legjobbakat beépítsük a felnőtt csapatunkba.

Mégis azt hallani a „zuhanyhíradóban”, hogy hamarosan érkezik egy harmadik külföldi játékos is.
Valóban igaz a hír, előrehaladott tárgyalásokat folytatunk egy komoly játékerőt képviselő játékossal. Egyelőre azonban – azt hiszem érthetően – nem publikus a neve. Mindezzel együtt, az elvünk nem változik a magyar hölgyek szerepeltetésével kapcsolatban. De belátjuk, hogy bármennyire is az utánpótlás beépítése a célunk, ha már a siker kapujában vagyunk,szeretnénk legjobban szerepelni.

Nos, akkor nézzük az esélyeket. Magyar Kupa: legjobb négy között vagyunk. A bajnokságban pedig: a legjobb hatban. Mire számít a továbbiakban?
Úgy érezzük, hogy éremesélyesek vagyunk főleg a Magyar Kupában, és ennek megszerzésére látunk is esélyt. Igaz ugyan, hogy a Vasas Óbuda és a Nyíregyháza az alapszakaszban a másik csoportba került besorolásra, így nem tudtuk felmérni őket játék közben. Viszont január 14-én vasárnap este bajnoki meccsen a Folyondár utcában legyőztük a Vasast 3-1 arányban és ez már egy támpontot ad a későbbi mérkőzésekre vonatkozóan. Az mindenképp látszik, hogy nagyon jó a csapatszellem, és ami szintén nagyon fontos, hogy egymásért küzdenek a lányok. Példa erre, a Vasas elleni mérkőzés is. Amikor a csapat kiváló feladója Alina Adamenyakisebb sérülést szenvedett akkor sem zuhantak össze a lányok.Sőt akkor sem, amikor az ellenfél több ponttal vezetett, hanem egymást kisegítve harcoltak a végső győzelem megszerzéséért. Ez a fővárosi siker természetesen nem vakít el bennünket, tudjuk hol a helyünk, továbbá azt is, hogy a Vasas jó erökből álló együttes, de nem verhetetlenek. Tovább dolgoznunkbecsületesen és reméljük, hogy ez meghozza gyümölcsét.

Alina Adamenyát említette. Milyen állapotban van a fehérorosz feladó?
Mint említettem sérülése ellenére végig játszotta a mérkőzést és utána látszott rajta kisebb rosszullét. Hétfőn több vizsgálaton átesett és szerencsére minden eredménye negatív. Elképzelhető hogy a hétközi Békéscsaba elleni mérkőzést kihagyja és pihenni fog, bár ismerve mentalitását, nem vagyok benne biztos. Abban viszont igen, hogy január 19-én, pénteken este az UTE elleni hazai összecsapáson már a kezdőcsapatban lesz.

Az eddigieket összegezve, lesz tehát valamilyen színű érme a jászberényi női röplabda csapatnak?
Jó lenne, ha kettő is, de a realitás talaján maradva eggyel is nagyon boldogok lennénk, de úgy gondolom nem is ez a lényeg. A mi célunk – mint fentebb is említettem – hogy minél több magyar játékos kapjon meghatározó szerepet nálunk és ezzel együtt a honi bajnokságban is. Továbbá nagyon fontos, hogy sok-sok sikert hozzunk Jászberény városnak! Emellett szeretnénk szurkolóinkat, kiváló játékunkkal, jó hangulatú mérkőzéseken szórakoztatni,ezzel is elősegítve a szövetség azon törekvését, hogy ez az Extraligás lebonyolítás azt hozza, amire számítottak.

Ács Tibor

Ács Tibor

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?