Jászberényi Néróból aranyérmes rozé

Miről szólhat egy írás ilyen címmel? A borok világában eligazodó ember valószínűleg tudhatja a választ. Közel két évtizedes hagyomány már, hogy Miklós napján országos megmérettetést rendeznek a rozé boroknak. Az ezen való szereplésről kérdeztük Túri Zoltánt, a Túri Pincészet borászát.

Merre volt a bormustra és mi a különlegessége?
Ez egy országos borverseny, ami reprezentálja az összes magyar borvidéket, amelyen rozé borokat minősítenek és már 19. alkalommal került lebonyolításra. A hagyományok szerint minden esztendőben Miklós napján, Kunszentmiklóson rendezik meg, és a borok bírálatát Miklós – vagy női megfelelője –, Nikoletta nevű borászok végzik. Idén több mint kétszáz pincészet háromszázhetven bora minősítésében, az előző két évben aranyérmet szerzett kollégák is részt vettek.

A bor, mely részt vett a versenyben Néró szőlő fajtából készült. Mit tudhatunk róla?
A Néró egy fűszeres zamatú és lédús magyar szőlőfajta, sötétkékes színnel, tömött, vállas fürtökön, hosszúkás szemekkel. Csemegeszőlőként és borszőlőként is megállja a helyét, kettős hasznosítású fajta. Egyedüli csemegeszőlő, amiből vörösbor készíthető, de leginkább rozé. Korai érésű, nyár végén már szüretelhető. Magas beérési cukorfoka még különlegesebbé és finomabbá teszi a belőle készült bort, mely igazoltan gyógy- és gyulladáscsökkentő hatású.

Hogyan készül a Néró szőlőből friss rozé bor?
Az öt éve telepített, Jászberény Újerdőn található területünkről augusztus végén szüreteltük a kiváló minőségű és érettségű fürtöket. Préselés előtt a lé csak rövid ideig maradt együtt a színt adó héjjal és a gyümölcshússal, így a kevesebb színező- és cserzőanyag hatására világosabb lesz. A préselést követően, reduktívan, kizárólag rozsdamentes fémtartályban erjed és érlelődik a bor, kizárva az oxigént és ezzel megőrizve az elsődleges, intenzíven gyümölcsös illatait és ízeit. Miután gyors fogyasztásra készül, a kedvelői nem szoktak éveket várni a rozé palackok felbontásával.

Ha már a felbontásnál járunk, a Túri Pincéből való Néró rozé csavarzárral van ellátva. Miért?
A csavarzár egyik legfontosabb előnye, hogy tökéletesen zár, így továbbmaradnak frissek és buborékosak a borok. Rendkívül praktikus is, alkalmazásával elvész ugyan a dugóhúzós bornyitás romantikája, de cserébe a palackot egyszerűen, könnyen kinyithatjuk.

A Néró rozé palackok címkéit egy ágaskodó fekete ló díszíti, van ennek valami jelentése?
Úgy gondoltuk, ha borunk készül ebből a szőlőfajtából, annak színére is utalva, egy fekete lovat ábrázolunk majd a címkén és ez így is történt. Egyébként a Néró olyan, mint egy vad ló, egy fekete mén, amit be kell fogni és meg kell szelídíteni. A belőle készült rozé egyedi és különleges bor, változatos, de mégis megvan benne az egység. Könnyedségével, játékos jegyeivel fogyasztójának vidámságot okoz.

Tapasztaljuk ezt meg, éppen ezért kóstoljunk meg egy pohárkával!
Számomra, ami rögtön feltűnt, hogy más rozékhoz nem hasonlítható színe van, mert elképesztően élénk, magenta árnyalatú rózsaszínben csillog. Friss, üde, intenzív illata gyümölcsösen áradó. A benne lévő természetes szénsav frissebbé tette a kóstoló kortyot, savai kellemesen érződtek, mellettük a málna is feltűnt, összességében lágy volt a szájban, kellemesen kristálytiszta.

Még nem beszéltünk arról, hogy ez a szóban forgó bor milyen eredményt ért el a már említett borbírálaton?
A kunszentmiklósi rangos rozé megmérettetésen, ezen az országos borversenyen, – nagy örömünkre, – aranyérmet nyert és aranyminősítést kapott Néró rozénk!

Hogyan tudhatnak a borfogyasztók erről a kiváló minősítésről és milyen előnyökkel járhat?
A palackokon kis, kerek címke hirdeti és jelzi, a bor arany minősítéssel rendelkezik. Szeretnénk ezt a kiváló bort propagálni, fogyasztókkal minél szélesebb körben megismertetni. Remek savakkal és díszítő ízekkel bíró különleges rozé, gazdag íz- és illatvilága jó kísérője lehet könnyű ételeknek és baráti beszélgetéseknek egyaránt.

Demeter Gábor
Latest posts by Demeter Gábor (see all)

Demeter Gábor

A Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója, szerkesztője.

Vélemény, hozzászólás?