Fontos változások az idén

A 2018-as esztendő számos jogszabály változását hozta, melyek hatással vannak mindennapi életünkre a csekkbefizetéstől, a munkavállaláson át az úthasználati díjakig. Az alábbiakban a legfontosabbakból válogattunk.

Január 1-jétől alapbérként a kormány a munkavállalók egyes csoportjaira nézve eltérő összegű kötelező legkisebb munkabért és garantált bérminimumot állapíthat meg. A törvénymódosítás alapján az összegnél és annak hatályánál figyelembe veszik a munkakör ellátásához szükséges követelményeket, a nemzeti munkaerőpiac jellemzőit, a nemzetgazdaság helyzetét, az egyes nemzetgazdasági ágazatok és az egyes földrajzi területek munkaerőpiaci sajátosságait. Ebben az évben a minimálbér 138000 forint, ami nyolc százalékos emelést jelent a tavalyihoz képest. A szakmunkások garantált bérminimuma 12 százalékkal nőtt, a szakképzettséget igénylő állásokban a garantált bérminimum 180500 forint. A gyed és gyes összege szintén emelkedik. A táppénz maximális összege napi 9180 forint. A rendőrök és a katonák fizetése 5-5 százalékkal emelkedik.

A Munka Törvénykönyvében történt változtatások alapján a munkavállalót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely az egyén testi alkatára, fejlettségére és az egészségi állapotára tekintettel rá hátrányos következményekkel nem járhat. A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő beosztást megfelelően módosítani.
Módosultak a cafeteria juttatások is. A diákhitel-törlesztés támogatása adómentes cafeteria elem lett, valamint kedvezőbbé váltak a munkáltatói albérlet-támogatások is. Szintén kedvezően alakultak az iskolakezdési támogatás és a helyi tömegközlekedési bérlet közterhei. Az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szintén csökkent: a foglalkoztatónak az eddigi 20 helyett 19,5 százalék ekhót kell fizetnie.

Ez évtől tovább növekszik a nyugdíjkorhatár. Idén 63,5 év a nyugdíjkorhatár, tehát az 1954-ben születettek mehetnek nyugállományba. Mindemellett jó hír, hogy a nyugdíjak összege növekedett. Az előirányzott 2,5-2,7 százalékos infláció mellett a nyugdíjak 3 százalékkal emelkednek. A nyugdíjminimum viszont marad 28500 forint.

A családoknak kedvező döntés értelmében növekszik a kétgyermekesek családi adókedvezménye. Szintén pozitív változás, hogy a jelzáloghiteles családok tartozása a harmadik, a negyedik és az ötödik vagy további gyermek megszületése esetén gyermekenként 1-1 millió forinttal csökken. Az első gyermek vállalásakor az édesanya fennálló diákhitelét felfüggesztik, a másodiknál a tartozás felét elengedik, a harmadiknál pedig az egészet. A külföldön született magyar állampolgárok szülei jogosultakká válnak az egyszeri 64 125 forintos anyasági támogatásra, valamint a Babakötvényre. Több pénzt kapnak kézhez azok, akik állandó és tartós gondozásra szoruló; súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg 18 év alatti emberek gondozását, ápolását végzik. Az ápolási díj alapösszege öt százalékkal emelkedik, valamint a tartósan beteg gyermeküket legalább húsz éven át otthon ápolók számára új támogatási forma lesz elérhető.

Módosulnak a személyi jövedelemadó bevallási szabályai. Eszerint január 1-jétől megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, valamint a magánszemélyek mellett az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is adóbevallási tervezetet kell készíteniük. A munkáltatóknak, kifizetőknek továbbra is el kell készíteniük és 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az összesített igazolást.

A NAV idéntől általános végrehajtási hatósággá válik, amely azt jelenti, hogy akár félmillió forintnál kisebb tartozás esetén is elrendelhető lesz az ingatlan-végrehajtás. A gépkocsi végrehajtás, pedig már akkor is életbe lép, ha a jármű házastársi közös vagyonba tartozik.

Ez évtől szigorúbban büntetik a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bántalmazást. Az eddigi tíz év helyett mostantól húsz év börtönnel sújtható az elkövető. Ugyancsak a gyermekek védelmében hozták a rendeletet, amely kimondja, hogy az alapfokú oktatási intézményeknek (iskolák, óvodák) idén júniusig terrorellenes intézkedési tervet kell készíteniük.

Az eljárások gyorsabbá és szakszerűbbé válását célozza a január 1-jén életbe lépő új polgári perrendtartás, melyet a január 1-jén vagy azt követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Az új eljárási törvény a perindítási szakban az eddiginél jóval szigorúbban meghatározott részletes, alapos kereset és ellenkereset elkészítését írja elő. Az új közigazgatási perrendtartás jelentősen szélesíti a bírósághoz fordulás lehetőségét és a közigazgatási bírói döntések végrehajtása terén megnyitja az utat a közigazgatási szervet, illetve akár személy szerint annak vezetőjét sújtó bírságolás előtt.
Több változás érinti a gépkocsi tulajdonosokat. Jó hír, hogy a véletlenül fizetős útra tévedt autósok mostantól az utazás megkezdése után is megvehetik az e-matricát, amelyre 60 percük van. Májustól a motorosok is vásárolhatnak havi matricát. Mostantól a háromgyerekes családok is kaphatnak személyautókra (D2) kedvezményt. Januártól újabb két, tavaly átadott útszakasz lett fizetős: az M85-ös csornai második szakasza és az M35-ös új debreceni szakasza.

A csekkbefizetés szabályai egyes területeken változtak. Ha az ügyfél bankkártyával fizeti ki sárga és a fehér csekkjeit január 1-től – összeghatárra vonatkozó korlátozás nélkül – nincs szükség adatrögzítésre, a Posta nem kéri az ügyféltől okmányai bemutatását sem. Akik 300 000 forintnál értékesebb árut vagy szolgáltatást fizetnek ki, vagy efölött az összeg fölött nemzetközi postautalványt adnak fel, be kell mutatniuk személyes okmányaikat. 300 000 és 2 500 000 forint közötti értékek esetén úgynevezett egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végeznek, 2 500 000 forint fölötti befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges, vagyis az okmányokat a Posta le is másolja, és az ügyfélnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány-szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb, itt már 1 forinttól szükség van okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt.

Egyes élelmiszerek és szolgáltatások árai is csökkennek. Az internet-szolgáltatás áfája 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött. A fogyasztási célú halak, a házi sertés vágási melléktermékeinek és a belsőségek – például a zsírszalonna és a máj –, áfakulcsa 27 helyett már csak 5 százalék. Az éttermi szolgáltatások adókulcsa ugyancsak 5 százalék, viszont bevezették a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Illusztráció forrás: kgncfm.com

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?