Adventi népzene

A Múzeumi Esték ez évi záró rendezvényén Molnár László népzenész és barátai társaságában búcsúztunk az évtől és köszöntöttük a karácsonyt december 15-én, pénteken este a Jász Múzeumban.

Hortiné dr. Bathó Edit köszönetet mondott a látogatóknak az egész éves figyelemért, melyet most jelképes ajándékként népzenei koncerttel hálált meg a múzeum. Molnár László tárogatóművész fúvós hangszerek – klazimér, furulya, szaxofon, kaval és a 2014-ben hungarikumnak nyilvánított tárogató –, hangján szólaltatta meg a magyar nép dallamait. A fúvósokat barátai segítségével egyéb népi hangszerek és Lajos Krisztina jóvoltából énekhangok is kiegészítették. Hallhattunk többek között sárközi, macalkai, gyimesi moldvai dallamokat, a karácsony hangulatát pedig kelta eredetű népzenei feldolgozás hozta el közénk. A kalotaszegi muzsikát a Jászság Népi Együttes táncospárjának bemutatója tette teljessé. A műsorszámok között Molnár László hozzáértő zenei magyarázata illetve hangszerismertetője töltötte ki a szünetet. A jó hangulatú koncertre a ráadásként kért jászsági összeállítás tette fel a koronát, mely ismert dallamok a közönséget is énekszóra fakasztották.

A zenekarvezető köszönetet mondott a közönségnek a részvételért, akik között helyet foglalt Fodor Dénes tanár úr, Molnár László elindítója a zenei pályán, aki ezért ezen ünnepi alkalmat megragadva külön köszönetet érdemelt.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?