Ennivaló várakozás

A Központi Óvodában a várakozás kedves pillanata a mézeskalácsház készítő verseny, ami négy éve minden adventet megédesít az ovisok számára. A családok által készített ötven cukormázas házikó az aulában alkot mézédes falut, melyet akár az utcáról betérő járókelők is körbejárhatnak.

A családokban az ünnepvárás szép hagyománya a mézeskalács készítés, amelynek csak a kreativitás szabhat határt. Szerencsére ötletekből idén sem volt hiány, tekintve, hogy a szülők csemetéikkel együtt évről évre a legújabb trendeknek megfelelően valósítják meg elképzelésüket.

Kedvelt díszítőelem volt a gumicukrok széles választéka, a színes cukormázak, de a természetes alapanyagok is szépen ékeskedtek a kalácsokon, mazsola, dió és minden mi szem-szájnak ingere. Az örök klasszikus tojáshabot szintén sokan választották és milyen jól tették, ízléses és egyben ízes kreációk születtek.

A háromtagú zsűri személyében Szatmári Antalné alpolgármester asszony, Márton Erzsébet és Beszteri Éva intézményvezető a december 12-i eredményhirdetésen értékelte az alkotásokat. A bíráló bizottság úgy ítélte meg, hogy minden kisgyermek egyformán színvonalasan teljesített, így rangsor nélkül ajándékcsomagban részesültek. A legszebb, legötletesebb munkák mestereit pedig különdíjjal jutalmazták. Az eredményhirdetést a Regélő színjátszó csoport „Várjuk a Mikulást”című műsora színesítette, mely garantáltan mosolyt csalt az ennivaló ünnepvárók arcára.

Olajosné Rab Gabriella óvónő szerint a verseny legfontosabb része, hogy a családok együtt töltik idejüket és közösen készítik el a mézeskalácsokat. – Ahogy a gyerekek meséltek róla kitűnt, hogy mindenki kivette a részét a sütögetésben. Nálunk nincs karácsonyfa díszítés, így az adventi programok és a finomságokkal berendezett aula hozza el az ünnep hangulatát, amelyet a járókelők is megcsodálnak – mondta mosolyogva az óvó néni.

Ez így igaz, hiszen az ablakon keresztül egy süketnéma hölgy tekintetét is megkapta a mézeskalács falu, akit kedvesen beinvitáltak az intézmény dolgozói. A kommunikáció pedig nem jelentett akadályt, hiszen egy ilyen jó hangulatú kezdeményezés és a szeretet ezúttal is minden akadályt legyőzött.

Szabó Lilla

Szabó Lilla

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?