Családias könyvbemutató

Családias hangulatú író-olvasó találkozón vettünk részt csütörtök este a könyvtárban, ahol Hidas Judit író, újságíró mutatta be Seb című legújabb kötetét, illetve a Hotel Havanna címmel publikált novellagyűjteményét.

A maroknyi érdeklődő a galériában terített uzsonnaasztal mellett teázva már az előadás előtt beszédbe elegyedett az írónővel. Nem volt nehéz kialakítani a diskurzust, hiszen hasonló korú, irodalmat kedvelő hölgyek között könnyen akad közös téma. A beszélgetés hivatalos részére való ráhangolódást követően már a teremben folytatódott a rendezvény, ám a hangulat továbbra is inkább barátnői csevegést idézett, ahol egy csésze tea, némi édesség és jó könyvek mellett megbeszélhetjük azokat a kérdéseket, melyek minket, nőket s az általunk összefogott családot leginkább érintik.

Jobbára a női lélek perspektívájából táplálkozik a Hotel Havanna című kötet is, mely a populárisan negédes cím ellenére nagyon is kemény társadalmi valóságot ábrázol. Mint az írónő felvilágosított a szerelmi regényekre hajazó cím valójában a Havanna lakótelepre utal, s bár a szerelem megjelenik ugyan a novellákban, de korántsem romantikus formában van jelen. Egy-egy személyes történeten keresztül bevilágítva a női lélek rejtett zugaiba elsősorban a középosztály problémáira fókuszál a tizenhat novella. Az anyagilag viszonylagos jólétben élő családoknál kapargatja a csillogó felszínt, mely alatt olykor megdöbbentő vagy groteszk valóság lakik. A Petry-díjjal jutalmazott kötet olyan kérdéseket feszeget a családok egymás tagjai előtt is titkolt tudatában tapogatózva, mint a kitörni vágyás, a kellőképp meg nem élt erotika, a teherként hordozott kapcsolatok.

A Seb című könyv is hasonlóképp a mai magyar valóságot dolgozza fel, így az olvasó a sorok között könnyen ráismer személyes élményeire is. Három család történetét dolgozza fel a regény szociográfiaszerű pontossággal képet festve korunk társadalmi viszonyairól, a mindennapi problémákról. Mindezt teszi humorral és lírával jó érzékkel egyensúlyozva a véresen drámai és groteszk között. Az egyéni szerkesztési módnak köszönhetően – a párbeszédekben nincsenek írásjelek – az olvasó még inkább szubjektíven éli meg a befogadást.

Hidas Judit az interaktív, beszélgetős találkozó alkalmával elárulta, írásai történetszilánkokból tevődnek össze. A való életben elcsípett gesztusok, élettöredékek, mozzanatok, karakterek formálják egésszé a novellákat, regényeket. Három gyermeke mellett nagyon tudatos életritmust kell kialakítania, hogy a gyermekkorától vágyott szakmát, az írást főállásként művelhesse. A jelenlévők már biztos, hogy gyarapítják Hidas Judit olvasótáborát, mert szerintük a könyvei letehetetlenek.

Kárpáti Márta

Kárpáti Márta

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?