Rémhír a gyerekrablás

Jászberényben érthetően nagy felháborodást keltett a „gyermekrablási kísérletről” szóló hír. Pócs János, a Jászság parlamenti képviselője tájékoztatást kért a megyei rendőrfőkapitánytól. A Jászság megnyugtatása érdekében közzétesszük dr. Urbán Zoltán főkapitány válaszát.

„Tisztelt Képviselő Úr! Az alábbiakban küldöm a sajtó megkeresésre adott pénteki válaszunkat. Azzal egészítem ki, hogy a mai napon minden kétséget kizáróan megállapítottuk, hogy a bejelentés nem tartalmaz valóságot, sem szabálysértés sem bűncselekmény nem történt a kérdéses ügyben. A szülök jelenlétében újra meghallgattuk a gyermekeket, akik egyértelműen és határozottan azt állították, hogy nem történt meg az cselekmény, mely a facebookon az elmúlt napokban terjedt, egy fehér BMW-vel közlekedő fiatalokat molesztáló személyről.

A fiatalok sajnos a közösségi felületeken kívánják felhívni magukra a figyelmet, de nem ismerik ennek büntetőjogi következményeit. A hatóság félrevezetése bűncselekmény, így amikor felhívjuk figyelmüket erre a jogkövetkezményre, rögtön elmondják a valódi történetet, amely már nem tartalmaz bűncselekményre vonatkozó adatokat.

Kérem Képviselő Úr, hogy az Önhöz forduló, Önt megkereső jászsági szülőket nyugtassa meg, hogy biztonságban vannak a gyermekeik, nem valósak és nem reálisak azok a veszély helyzetek, amelyeket fiatalok elmondásai alapján különböző közösségi felületeken lehet olvasni.
Tehát az alábbi választ adtuk Pénteken újságírói megkeresésre a jászsági üggyel kapcsolatban: A Jászberényi Rendőrkapitányság a szükséges erővel és eszközökkel biztosítja a közbiztonságot illetékességi területén és mindent megtesz a bűncselekmények megelőzése, megakadályozása és felderítése érdekében.

A megkeresésében említett esettel kapcsolatban valóban érkezett jelzés a Jászberényi Rendőrkapitányság egyik munkatársához. A rendőrök megkezdték az adatgyűjtést az eset minden részletének körültekintő és megnyugtató tisztázása érdekében. Válaszadásunk időpontjáig nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, ettől függetlenül az eset összes körülményét megvizsgáljuk. Felkutatjuk azokat a személyeket, akik látták az esetet, vagy érdemi információval tudnak szolgálni.

Arra kérjük a szülőket, lakosokat, hogy ha valami gyanúsat észlelnek, tapasztalnak, akkor tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó számon, vagy személyesen a legközelebbi rendőrnél, rendőri szervnél. Információikkal segítség a rendőrség munkáját! Gyermekeink biztonsága mindannyiunk számára kiemelten fontos!

Bár a beszerzett információink jelenleg nem támasztják alá bűncselekmény elkövetését, mégis fontos a figyelemfelhívás! Mit javasolhatunk a szülőknek, vagy éppen a pedagógusoknak? Beszélgessenek el a gyermekekkel, hogy mire kell figyelniük! Hívják fel figyelmüket, hogy idegenekkel ne álljanak szóba! Hasznos lehet egy titkos jelszó, melyet játékosan taníthatunk meg a gyerekekkel! Ez lehet kifejezés, vagy akár egy mozdulat, melyet csak ők ismernek. Így, amennyiben idegen szólítja meg őket azzal, hogy valamelyik szülő, vagy rokon kérte meg, hogy elvigye, a gyerek számára is könnyen ellenőrizhető a történet hitelessége. Fontos, hogy semmilyen módon ne bocsátkozzanak beszélgetésbe idegenekkel, a kérdéseikre ne válaszoljanak! Idegenektől ne fogadjanak el ajándékot, vagy cukorkát, tanuljanak meg nemet mondani! Ha veszélyben érzik magukat, hívják fel magukra a figyelmet, sikítsanak, kiabáljanak és fussanak el!

Kérem tájékoztatásom szíves tudomásulvételét.

Üdvözlettel: Urbán Zoltán”

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?