Jászok a moziban

November 19-én vasárnap különleges moziélményben lehetett része azoknak, akik jegyet váltottak a Lehel Film Színházba, ahol ezúttal nem egy hollywoodi sikerprodukció töltötte meg a nézőteret. A Jászok előadás jászberényi ősbemutatóján készült filmet tűzték műsorra, mely még így, egy egyszerű fehér vászonra kivetítve is katarzist váltott ki a székeken ülőkből.

A világon mindenhol vannak olyan művészeti, kulturális jelenségek, melyek bármilyen formát is öltsenek, a siker borítékolható. Úgy tűnik, immáron mi, jászok is büszkélkedhetünk egy ilyen széles közönséget megmozgató, nagyszabású produkcióval, mely bármilyen messzire is jusson, hírül viszi népünk izgalmas történelmét, tehetségét és gazdag képzelőerejét.

A filmvetítés megkezdése előtt Soós Andrea producer köszöntötte a városvezetés képviselőit, az alkotókat, a díszvendégeket és a nézőközönséget, akik túlnyomórészt azért jöttek, hogy újból felidézhessék a Jászok produkció keltette felemelő érzéseket. A több mint két órás videofelvételnek köszönhetően olyan részleteit is láthattuk az előadásnak, melyeket korábban, szabad szemmel talán elszalasztottunk. A számos közeli képkocka betekintést engedett az érzelmek finom játékába, a ruhaköltemények aprólékos kivitelezésébe, a táncosok elképesztő színpadi jelenlétébe, ugyanakkor a távoli felvételek által az összhangot és az egészében megmutatkozó, változatos díszletet is megcsodálhattuk. A műsor végén Philipp György és a köztünk helyet foglaló kórustagok segítségével elénekelhettük a Szép piros hajnal c. dalt, így kicsit mi is kivehettük a részünket ebből a fantasztikus alkotásból. A Jászok c. film születéséről és a készítők további terveiről Soós Andrea producert kérdeztük.

Milyen visszhangja volt eddig a levetített Jászok c. filmnek?
A 2016-os bemutatósorozat után elég sok idő telt el, így mindenki nagyon várta, hogy újra átélje a „színpadon születő csodát”. Háromféle nézőt említenék, akikkel most találkoztunk. Először is a közönségünk, azaz akik már látták a színpadon, sőt többször is látták, igazi rajongók, de eljöttek olyanok is, akik most találkoztak először a darabbal. Jelen voltak nagy számban a társulat tagjai is, alkotók és szereplők egyaránt. Mihályi Gábor rendező-koreográfus, aki a Jászok – történelmi dal- és táncjátékot megálmodta, Melis László zeneszerző, szólista énekeseink Turi Melinda, Philipp György, Rékasi Emese, a lelkes kórustagok, gyermekszereplőink, és a táncosok közül is néhányan. Számomra – és azt gondolom, sokak nevében mondhatom –, ez egy nagyon különleges produkció. Szívügyünk, így nagyon jó érzés volt újra látni. Sok emléket, élményt idézett meg, és nemcsak az előadások, hanem az azt megelőző másfél éves alkotói és próbafolyamatok pillanatait is. Nézőktől azt is hallottam, hogy a film többet tudott nyújtani, mint egy színházi előadás, mert a közeli felvételeken nagy hangsúlyt kaptak a részletek. Jól látszódnak az arckifejezések, közelebb került a táncosok szépsége, a mondanivaló, a mozdulatokat is kiemeli, sőt volt, akit lenyűgözött a jelmezek, ruhák kiváló minősége is.

Tervezik még máshol is a vetítést?
Igen tervben van, de természetesen az élő előadások lehetősége az elsődleges cél.

Milyen célokat tűztek ki maguk elé a film elkészítésével kapcsolatban?
Már a produkció előkészítésénél terveink között szerepelt a filmfelvétel, hiszen célunk volt, hogy szakmailag és művészileg olyan magas színvonalú mű készüljön, amelyet meg kell örökítenünk a megszületésekor, a bemutatón. Így utólag különösen nagy szerepet kap ez a döntésünk látva, mennyire nem egyszerű egy ilyen óriási produkciónak a fenntarthatósága, hiszen ez nemcsak a mi lelkesedésünkről szól, hanem az anyagi megvalósíthatóságról is. Visszatekintve még nagyobb dolog, hogy kitartásunknak és támogatóinknak köszönhetően a megálmodott Jászok – történelmi dal- és táncjáték létre jöhetett. Remélem, hogy a filmbemutató is hozzásegít ahhoz, hogy mindenki lássa (és belássa), ez a mű méltó és hivatott arra, hogy továbbéljen a Jászságban, az országban, és bárhol a világban.

Fotó: Gémesi Balázs

Kazsimér Nóra

Kazsimér Nóra

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?