A zene az kell!

Idén tavasszal a Jászsági Általános Iskola Székely Mihály Tagintézménye pályázatot nyújtott be az Európa Tanács Erasmus + programjára. Ennek eredményeképpen sikeresen elindulhatott szeptembertől A zene az kell című projektünk.

A projekt célja az, hogy a benne részt vevő gyerekek tanuláshoz való viszonya, motivációja és alapképességei a zene hatására pozitív irányban változzanak. Ehhez görög, olasz és egy török iskolát sikerült partnerként megnyernünk, a projekt munkafolyamatát pedig iskolánk koordinálja. Az első találkozóra november 4. és 9. között került sor tagintézményünkben, amelyre három görög, három török és négy olasz pedagógus látogatott el. Az itt eltöltött idő gazdag programot kínált vendégeinknek. Megérkezésüket követően másfél napon át ismerkedhettek fővárosunk, Budapest nevezetességeivel, vasárnap délután pedig a Pesti Magyar Színházban a Valahol Európában című előadást tekintették meg, amelynek egyik betétdaláról kapta a projekt a nevét.

Hétfőn reggel színes műsorral kedveskedtek iskolánk tanulói a külföldi tanároknak, akik lelkesen és élvezettel nézték a hangszeres, énekes és táncos produkciókat, sőt, egy rövid táncház keretében belekóstolhattak a magyar néptánc alapjaiba is.

Ezt követően sikerült a projekt megbeszéléseken egyeztetni a fő irányvonalakat, célokat, és a tartalmi, gyakorlati megvalósítás lépéseit, időbeosztását. Itt került sor egy rövid bemutatóra a Kodály-módszerről. A hátralévő két nap is bővelkedett programban, a megbeszélések mellett ellátogattak a Jász Múzeumba, fogadták delegációjukat a Városházán, a hangulatos közös vacsorákon közelebbről is megismerkedhettek egymással a tanárok. A legkedvesebb élmény a kecskeméti Kodály Intézetben tett látogatás, valamint a Leskowsky hangszergyűjtemény megtekintése volt. Ez utóbbi különösen maradandó élmény lesz számukra, hiszen a szenzációs, humoros interaktív bemutatón számos autentikus és a világ minden tájáról gyűjtött különleges, néha bizarr hangszereket is kipróbálhattak mindannyiuk nagy szórakozására. Még közelibbé tette számukra a látogatást, hogy a saját népi hangszereikre is ráismerhettek a kiállított hangszerek között.

Bár a találkozó végén búcsút vettünk egymástól, az igazi közös munka még csak most fog kezdődni mind a négy iskolában, ahol zenei, informatikai és angol klubok indulnak a projekt céljának megvalósítására.

Munkatársunk

A jászberényi Jászkürt Újság és a BerényCafé újságírója.

Vélemény, hozzászólás?